Sistemul plății defalcate a TVA, sau split TVA, mai pe scurt, este aplicat opțional de la 1 octombrie 2017 de câteva sute de firme din țară, plătitoare de TVA, și va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, moment din care toate entitățile înregistrate în scopuri de TVA ar urma să aibă un cont special, dedicat încasării/plății acestei taxe.
De altfel, din conturile de TVA deschise la Trezorerie sau la Trezorerie și la bănci se vor putea efectua anumite plăți, însă unele dintre ele vor avea nevoie, în prealabil, de acceptul Fiscului.
Concret, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 care a introdus split TVA, aprobarea ANAF trebuie solicitată pentru debitarea conturilor TVA cu:
- sume rezultate ca urmare a unor corecții în urma unor erori materiale în procesul de plată, pentru care restituirea se efectuează într-un alt cont decât un cont de TVA;
- sume rezultate ca urmare a corectării facturilor sau ca urmare a ajustării bazei de impozitare a TVA conform Codului fiscal, pentru care restituirea se efectuează într-un alt cont decât un cont de TVA;
- sume transferate în contul curent al titularului deschis la aceeași instituție de credit sau în contul de disponibil distinct deschis la aceeași unitate a Trezoreriei Statului, după caz, în limita sumelor care au fost transferate anterior din contul curent al titularului;
- sume transferate în contul curent, în cazul persoanelor care nu mai au obligația de a avea un cont de TVA (nu mai sunt înregistrate în scopuri de TVA) și nu mai au obligații de plată privind TVA;
- sume reprezentând TVA achitat în numerar, cu excepția celor reținute din încasările în numerar, sau cu cardul din contul curent;
- alte sume rezultate din operațiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al președintelui ANAF, cu acordul organului fiscal.
În acest context, se impunea și publicarea unui document care să stabilească structura competentă, procedura şi condiţiile de aprobare a transferului sumelor din contul de TVA.
Prin urmare, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 813 din 13 octombrie 2017 a apărut și a intrat în vigoare Ordinul ANAF nr. 2.927/2017 privind procedura și condiţiile de aprobare a transferului sumelor din contul de TVA.
Fiscul va soluționa cererile firmelor în trei zile lucrătoare
Concret, firmele înregistrate în scopuri de TVA, titulare ale conturilor de TVA, solicită transferul sumelor din contul de TVA, prin depunerea, la organul fiscal central competent, a formularului 310 - „Cerere pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA”.
Așadar, toate transferurile enumerate anterior vor fi făcute în urma verificării efectuate de organul fiscal, cel care va avea trei zile lucrătoare pentru a soluționa formularul 310 depus de contribuabili.
Potrivit actului apărut vineri în Monitor, cererea se depune în format electronic, sub forma unui fișier PDF, fie prin intermediul portalului e-guvernare, fie direct la registratură sau prin poștă, cu confirmare de primire.
Pentru a obține aprobarea Fiscului, firmele vor depune, odată cu formularul 310, și diverse documente justificative, în funcție de natura sumelor solicitate a fi transferate din contul de TVA. Printre altele, vorbim despre facturi, bonuri fiscale, contracte, extrase de cont sau alte documente de plată.
Rezultatul analizei cererii şi documentelor justificative anexate la aceasta va fi consemnat într-un referat, care, odată aprobat, va permite emiterea deciziei/deciziilor de soluţionare a cererii pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA, care va cuprinde:
- suma solicitată a fi transferată din contul/conturile de TVA;
- suma aprobată a fi transferată din contul/conturile de TVA;
- suma respinsă a fi transferată din contul/conturile de TVA.
De altfel, înaintea de luarea deciziei de aprobare parţială sau de respingere integrală a cererii pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA, organul de inspecţie fiscală va trebui să asigure exercitarea de către contribuabil a dreptului de a fi ascultat, situaţie în care termenul de soluționare a cererii se va prelungi cu perioada cuprinsă între data transmiterii invitaţiei către contribuabil şi data prezentării acestuia la organul fiscal.
Deciziile organului fiscal vor putea fi contestate în termen de 45 de zile de la comunicare, în conformitate cu prevederile din Codul de procedură fiscală.
Comentarii articol (0)