Odată cu implementarea mecanismului plății defalcate a TVA, firmele înregistrate în scopuri de taxă vor avea obligația deschiderii unui cont special pentru operațiunile ce implică plata și încasararea TVA-ului.
Practic, din contul de TVA al unui contribuabil se vor putea face, în principiu, doar două tipuri de operațiuni, respectiv:
- plata TVA către furnizorii firmei;
- plata TVA către bugetul de stat (sumele datorate statului ca diferență între TVA colectată și TVA deductibilă din decontul de TVA).
Așadar, ca regulă, dintr-un cont de TVA nu se vor putea face decât plăți către alte conturi de TVA sau către bugetul de stat.
Totuși, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 23/2017, din contul de TVA vor putea fi permise și alte plăți, însă pentru acestea firmele vor solicitate aprobarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Spre exemplu, din contul de TVA se vor putea face și transferuri de bani către contul curent al firmei, însă numai dacă firma respectivă a alimentat anterior contul de TVA cu sume din contul curent, întrucât a avut de plătit mai mult TVA către furnizori decât TVA încasată de la clienți.
În acest caz, restituirea sumelor din contul de TVA în contul curent al firmei se va putea efectua doar cu aprobarea ANAF, ce va fi acordată în urma unei cereri din partea firmei, într-un termen de maximum trei zile lucrătoare.
Totodată, aprobarea ANAF va fi necesară și pentru debitarea contului de TVA cu diverse sume, așa cum am arătat aici. În altă ordine de idei, firmele care vor aplica sistemul split TVA trebuie să știe că retragerile de numerar din contul de TVA nu vor fi posibile.