Românii vor plăti rate mai mari la bănci
Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat până la 1,11% pe an, nivel maxim de la începutul anului trecut, scrie profit.ro.
Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei.
În acest an, Robor la 3 luni a atins un nivel maxim, de 0,93%, în 3 mai, pentru ca ulterior să se mențină sub pragul de 0,9%. În același timp, Robor la 6 luni a urcat acum de la 1,17% de la 1,23%.
ANRE confirmă: Centralele termice vor avea viață grea
Constructorii de locuinţe noi trebuie să arate că au o soluţie eficientă de încălzire înainte să primească autorizaţia de construire.
Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis un comunicat de presă care spune că firmele ce construiesc locuinţe noi trebuie să vină cu un studiu în care arată că folosesc sisteme eficiente de încălzire, potrivit e-nergia.ro.
Iată partea din comunicatul ANRE referitoare la această chestiune: „Referitor la ecoul în media a chestiunii alegerii soluției de alimentare cu căldură a unei locuințe, dorim să facem cunoscut că în această problemă Legea nr. 372/2005, republicată în anul 2016, dispune la art. 9 că prin certificatul de urbanism emis de autoritățile locale, în vederea obținerii autorizației de construire, se va solicita întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată, în funcție de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic și al mediului înconjurător, ca parte a studiului de fezabilitate obligatoriu a fi depus pentru obținerea autorizației de construire. Sistemele alternative enumerate în lege sunt: sisteme descentralizate bazate pe surse regenerabile, sisteme de cogenerare/trigenerare, sisteme centralizate de încălzire sau de bloc, pompe de căldură, etc. Această cerință este obligatorie pentru clădirile noi/ansambluri de clădiri de tip locuințe familiale, blocuri de locuințe, birouri, clădiri de învățământ, spitale, hoteluri, etc. specificate la art 6. alin. (1).
Ministerul Turismului: Plajele, închiriate preferențial hotelierilor
Ministrul Turismului spune că hotelierii ar putea avea drept de preempţiune pentru închirierea plajelor.
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, spune că există o propunere ca hotelierii de pe litoral să aibă drept de preempţiune pentru închirierea sectoarelor de plajă pentru a oferi astfel turiştilor servicii complete, iar FPTR susţine că solicită ca fiecare hoteliersă primească în exploatare o suprafaţă de plajă în funcţie de numărul paturilor disponibile şi de gradul de confort al hotelului, informează News.ro.
Mircea Titus Dobre a participat luni, la Constanţa, la o dezbatere pe proiectul Legii Turismului, eveniment la care au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi agenţi economici.
Ministrul Turismului le-a spus jurnaliştilor că există o propunere ca operatorii economici care deţin unităţi de cazare pe litoral să aibă drept de preempţiune pentru închirierea sectoarele de plajă.
Comentarii articol (0)