Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 şi pentru completarea alin.(3) al art.291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a trecut de Senat încă din 2008, iar de atunci se află la Camera Deputaților, în calitate de For decizional.
Documentului i-au fost aduse mai multe amendamente, ultimele în toamna anului trecut, prin intermediul unui raport al Comisiei de industrii și servicii. De altfel, actul a figurat pe ordinea de zi a deputaților în noiembrie 2016, dar ulterior a fost retrimis la comisia amintită, acolo unde încă se află și de unde se așteaptă apariția unui raport suplimentar.
În ultima sa formă, propunerea legislativă stabilește că debranșarea de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică nu va mai fi posibilă în zonele unitare, adică zonele în care funcţionează un singur sistem de alimentare cu energie termică.
"Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică", scrie în ultima formă a proiectului de act normativ aflat la deputați.
Practic, zonele unitare sunt stabilite de autoritățile locale și pot cuprinde mai multe scări de bloc dintr-un cartier sau chiar din întregul oraș.
Notă: Potrivit normelor în vigoare, condominiul este imobilul format din teren cu una sau mai multe construcții, din care unele proprietăți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale.
Cât despre debranșarea unui consumator de căldură dintr-un condominiu care nu se află în zona unitară de încălzire, aceasta se va face după reguli mai stricte, potrivit proiectului de lege.
Mai precis, pentru debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă ar urma să fie nevoie de acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale.
La acest moment, Legea nr. 325/2006 impune doar acordul scris al asociației de proprietari. În plus, la fel ca și în prezent, cu 30 de zile înainte de debranșare vor trebui anunțați atât operatorul care are și calitatea de furnizor, cât și autoritatea administrației publice locale.
În ceea ce privește deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu, aceasta se va face doar cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, corespunzătoare zonei unitare în care se află condominiul, cu respectarea următoarelor condiţii, cumulativ:
- acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
- acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire;
- anunțarea, în scris, a operatorului care are și calitatea de furnizor, cu cel puțin 30 de zile înainte;
- elaborarea unui proiect de modificare a instalaţiei de alimentare cu energie termică;
- existența unei autorizaţii de construire, obţinută în condiţiile legii, care va prevedea toate măsurile tehnice pentru a nu influenţa condiţiile de mediu din imediata vecinătate, astfel încât să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat şi echilibrat ecologic.
De altfel, ultimele două condiții sunt nou-introduse, ele neregăsindu-se în forma actuală a Legii nr. 325/2006.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de aprobarea Camerei Deputaților, promulgarea prin decret prezidențial și publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (6)