În cazul pãstrãrii distribuþiei verticale, contravaloarea energiei termice pentru încãlzire ºi pentru apa caldã se stabileºte pe baza consumurilor înregistrate de contoarele de energie termicã montate pe branºamentul de agent termic, respectiv pe branºamentul de apã caldã de consum.
Hotãrâre privind contorizarea consumatorilor racordaþi la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termicã
Potrivit prevederilor Legii serviciilor publice de gospodãrie comunalã nr. 326/2001 ºi ale OUG privind organizarea ºi funcþionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termicã produsã centralizat nr. 73/2002, mãsurarea cantitãþilor de energie termicã furnizate prin intermediul sistemelor publice centralizate aparþinând unitãþilor administrativ teritoriale pentru încãlzire ºi pentru apã caldã de consum este obligatorie.
În cazul pãstrãrii distribuþiei verticale, contravaloarea energiei termice pentru încãlzire ºi pentru apa caldã se stabileºte pe baza consumurilor înregistrate de contoarele de energie termicã montate pe branºamentul de agent termic, respectiv pe branºamentul de apã caldã de consum. Repartizarea costurilor ºi controlul acestora pe fiecare apartament în parte se fac cu ajutorul repartitoarelor de costuri ºi a robinetelor de reglaj termostatic montate pe corpurile de încãlzire din fiecare apartament, respectiv cu ajutorul repartitoarelor de apã caldã montate pe racordurile la instalaþia interioarã de utilizare a fiecãrui apartament.
În cazul în care se opteazã pentru trecerea la sistemul de distribuþie orizontalã, contravaloarea energiei termice pentru încãlzire ºi pentru apa caldã de consum la nivelul fiecãrui apartament din condominiu se stabileºte pe baza consumurilor individuale de energie termicã, înregistrate cu ajutorul contoarelor montate pe racordul de agent termic, respectiv pe racordul de apã caldã de consum, la intrarea în fiecare apartament în parte.
Actul normativ stabileºte cã, pânã la data de 30 iunie 2006, furnizorii de energie termicã trebuie sã finalizeze montarea contoarelor de energie termicã la nivel de imobil sau scarã, pentru toþi consumatorii. Autoritatea de reglementare responsabilã va retrage licenþele de funcþionare ale operatorilor care nu au finalizat contorizarea, la nivel de branºament de imobil sau scarã, pânã la data menþionatã.
Montarea contoarelor de energie termicã la nivel de apartament, în cazul distribuþiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri, în cazul repartiþiei verticale, este în sarcina proprietarilor, indiferent de sistemul de distribuþie adoptat în cadrul condominiului. Aceastã operaþiune trebuie finalizatã pânã la data de 31 iulie 2007.
De asemenea, furnizorii de energie termicã au obligaþia sã avizeze soluþia de contorizare, la nivel de branºament de imobil sau scarã, precum ºi soluþia tehnicã de contorizare individualã la nivel de apartament, respectiv soluþia tehnicã de montare a repartitoarelor de costuri la nivel de apartament, în conformitate cu normativele tehnice elaborate de autoritatea de reglementare competentã.
În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a Hotãrârii, autoritãþile administraþiei publice locale din localitãþile în care existã sisteme publice centralizate de alimentare cu energie termicã în funcþiune au obligaþia sã elaboreze programe de contorizare proprii, cu identificarea ºi precizarea surselor de finanþare.
Autoritãþile administraþiei publice locale ºi Guvernul vor sprijini acþiunea de contorizare individualã la nivel de apartament, respectiv de instalare a repartitoarelor de costuri ºi a robinetelor termostatice pentru energie termicã ºi pentru apã caldã de consum, dupã caz, prin acordare de consultanþã gratuitã, respectiv prin asigurarea de facilitãþi pentru achiziþionarea ºi montarea lor. Pânã la data de 30 septembrie 2004, programele de contorizare vor fi comunicate Ministerului Administraþiei ºi Internelor.
Persoanele fizice cu venituri reduse stabilite potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, vor fi sprijinite, de cãtre autoritãþile administraþiei publice locale, respectiv furnizorii de energie termicã în vederea instalãrii contoarelor individuale de energie termicã pentru încãlzire ºi pentru apã caldã de consum, respectiv a repartitoarelor de costuri, dupã caz, pe cheltuialã proprie, urmând ca aceasta sã fie recuperatã în maximum 3 ani de la punerea în funcþiune, prin includerea în factura de platã lunarã, pânã la concurenþa sumei investite.
Furnizarea energiei termice se face numai pe bazã de contract de furnizare având ca anexe, dupã caz, convenþii individuale de furnizare încheiate cu deþinãtorii de apartamente, proprietarii ºi/sau chiriaºi.
- în cazul adoptãrii distribuþiei orizontale pentru încãlzire ºi/sau apa caldã de consum, furnizorii vor încheia contracte individuale de furnizare a energiei termice direct cu deþinãtorii de apartamente, proprietari ºi/sau chiriaºi, imediat dupã recepþionarea instalãrii echipamentelor de mãsurare.
- în cazul pãstrãrii distribuþiei verticale, furnizorii de energie termicã vor încheia contracte de furnizare cu asociaþiile de proprietari/chiriaºi bazate pe contoarele de energie pentru încãlzire ºi pentru apa caldã de consum instalate la nivel de branºament de imobil sau scarã ºi convenþii individuale cu proprietarii sau chiriaºii apartamentelor.
Pânã la data de 31 august 2004, autoritatea de reglementare competentã va elabora ºi aproba modelele de contracte - cadru de furnizare a energiei termice pentru încãlzire ºi pentru apa caldã de consum, dintre furnizor ºi utilizatori la nivel de branºament de imobil sau scarã, pentru consumul total al condominiului.
În aceleaºi termen, autoritatea de reglementare competentã va elabora ºi aproba modelul-cadru de convenþii individuale de furnizare a energiei termice dintre furnizor ºi proprietar/chiriaºi, normele privind condiþiile de montare ºi exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încãlzire ºi apã caldã de consum, precum ºi metodologia de facturare ºi repartizare pe apartamente a consumului total înregistrat la nivelul branºamentului condominiului. Convenþiile individuale se vor anexa la contractul de furnizare dintre furnizori ºi asociaþiile de proprietari. Contractele ºi convenþiile individuale vor prevede, în mod obligatoriu, dreptul furnizorilor de a avea acces la instalaþiile interioare de încãlzire ºi apã caldã de consum din fiecare apartament, în condiþiile legii.
Furnizorii de energie termicã vor lua toate mãsurile necesare pentru ca, începând cu data de 1 ianuarie 2005, consumatorii de energie termicã sã poatã utiliza urmãtoarele sisteme de platã a facturilor:
- prin credit - card
- prin internet
- prin caseriile furnizorului
- prin poºtã sau prin unitãþi bancare
Conducãtorii societãþilor comerciale ºi ai regiilor autonome de interes local din subordinea autoritãþilor administraþiei publice locale, producãtori ºi/sau distribuitori de enrgie termicã, rãspund, potrivit prevederilor OUG nr. 79/2001 pentru neîndeplinirea obiectivelor, indicatorilor ºi criteriilor de performanþã stabilite prin contractul de performanþã cu privire la:
- recuperarea creanþelor rezultate din neplata facturilor pentru energia termicã livratã populaþiei, instituþiilor publice ºi agenþilor economice
- creºterea gradului de încasare a facturilor
- reducerea arieratelor.
Nerespectarea termenelor cu privire la elaborarea programului de contorizare, precum ºi nerespectarea programului de contorizare la nivel de branºament de imobil sau scarã, aprobat, constituie contravenþii ºi se sancþioneazã cu amendã de la 300 la 500 milioane lei.
Constatarea contravenþiilor ºi aplicarea sancþiunilor prevãzute de hotãrâre se fac de cãtre personalul împuternicit de ministrul administraþiei ºi internelor, de preºedintele autoritãþii de reglementare competente, de prefect ºi primar.
Contravenþiilor le sunt aplicabile prevederile OUG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenþiilor.
Comentarii articol (0)