Repartitoarele de costuri sunt, după cum este explicat într-un ghid recent al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), niște aparate cu care se măsoară energia termică consumată de caloriferul pe care este montat sau conținută în apa caldă de consum. Apoi, în ghid este subliniat faptul că, dacă nu respectă termenul până la care trebuie să-și monteze în locuințe repartitoare, respectiv finalul acestui an, proprietarii de apartamente vor risca amenzi de până la 1.000 de lei.
În primul rând, potrivit
ghidului ANRE,
Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 definește repartitoarele de costuri ca fiind aparate cu indicații dimensionale sau adimensionale, destinate utilizării în cadrul sistemelor de repartizare a costurilor, în scopul măsurării directe sau indirecte a
„energiei termice consumate de corpul de încălzire pe care acesta este montat” sau a
„energiei termice conținute în apa caldă de consum și volumul apei calde de consum care trece prin aparat”.
De asemenea, ANRE reamintește că proprietarii de apartamente în blocuri au obligația montării de repartitoare
până la finalul acestui an. Legea prevede, mai precis, că, în cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, este obligatorie montarea de către proprietari/ locatari a repartitoarelor de costuri. Obligația montării de repartitoare a fost stabilită fără a face distincție între tipurile clădirilor în care acestea sunt montate, adică dacă sunt reabilitate termic sau nu.
“Prin montarea şi utilizarea corespunzătoare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire (repartitoare şi robinete termostatice), de către proprietarii/ locatarii apartamentelor şi spațiilor cu altă destinație decât cea de locuinţă dintr-un condominiu, în funcție de confortul termic dorit, temperaturile exterioare, prețul energiei termice, disponibilitățile financiare, etc., se poate realiza reducerea semnificativă a consumului de energie termică la nivel de apartament şi respectiv condominiu.Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii”, după cum scrie în ghid.
În plus, pe lângă obligația amintită, legislația prevede că,
din 2027, în blocuri vor trebui să existe numai
contoare și repartitoare pentru căldură cu citire la distanță.
E e de amintit aici că persoanele cu venituri mici vor primi un ajutor de cel mult 750 de lei, bani pe care să-i folosească pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură în propriile apartamente. Totuși, termenul inițial de la care aceste persoane pot folosi banii de la stat pentru cumpărarea și montarea de repartitoare (care era 15 aprilie)
a fost amânat până pe 31 august. Așadar, montarea de repartitoare cu bani de la stat nu poate începe din această lună, ci de la finalul verii.
Banii se vor putea primi doar după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv robineţi pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului-verbal de montare şi a facturii. Ajutorul va putea fi utilizat până la data de
27 decembrie 2024 (dată apropiată termenului-limită).
ANRE pune la dispoziția celor interesați și
lista actualizată a persoanelor juridice care
montează și/ sau exploatează sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum în imobile de tip condominiu. Printre altele, lista conține datele de contact ale titularilor de autorizații, dar și tipurile echipamentelor care se pot monta/ exploata în baza autorizației.
Legea stabilește și sancțiuni pentru cei ce nu montează, până la finalul anului, repartitoare de costuri pentru căldură. Concret, potrivit legii,
„constituie contravenție (...) și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/ locatari a repartitoarelor de costuri”.
Comentarii articol (31)