Articol scris de Bogdan Petre Ilie, avocat partener la Nicolescu Attorneys at Law.
O astfel de decizie venită din partea organelor decizionale ale profesiei de avocat este salutară și binevenită, creând astfel cadrul favorabil dezvoltării unei concurențe bazate pe profesionalism. Ca urmare a stabilirii unor onorarii minimale se va asigura calitatea serviciilor juridice și menținerea unor standarde profesionale ridicate în interiorul profesiei de avocat.
Totuși, noua reglementare a profesiei de avocat nu este departe de orice critică. Astfel, deși Hotărârea UNBR nr. 272/2017 prevede la art. 4 alin. (3) că „Omisiunea avocatului de a urmări încasarea și/sau executarea contractelor de asistentă juridică cel puțin în limita onorariilor minimale prevăzute în Anexa la prezenta Hotărâre constituie abatere disciplinară. Dacă inspectorii Casei de Asigurări a Avocaților constată săvarsirea aceste abateri vor sesiza obligatoriu consiliul baroului din care face parte avocatul”, trimiterea făcută în cuprinsul preambulului hotărârii, la prevederile Legii nr. 25/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, care includ în sfera de atribuții a Consiliului UNBR și adoptarea, cu caracter de recomandare, a tabloului onorariilor minimale pentru serviciile prestate potrivit legii de formele de exercitare a profesiei de avocat, este de natură să nască întrebări cu privire la caracterul obligatoriu sau de recomandare al onorariilor minimale stabilite prin Hotărârea UNBR nr. 272/2017.
În legătură cu stabilirea unor onorarii minimale pentru prestarea de servicii juridice de către avocați, printr-o hotărâre a Consiliului UNBR, merită a fi analizate și dispozițiile cuprinse în art. 128 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat, ce prevăd că „Onorariile se stabilesc liber între avocat și client, în limitele legii și ale prezentului statut. Este interzisă fixarea de onorarii minime, recomandate sau maxime de către organele profesiei, de către formele de exercitare a profesiei de avocat sau de către avocați”.
Potrivit celor cuprinse în Statutul profesiei de avocat, organelor profesiei le este interzisă fixarea de onorarii minime, chiar și atunci când acestea au caracter de recomandare, ceea ce conduce inevitabil la existența unor inadvertențe în legislație. În vederea eliminării acestor inconveniente și ținând cont de faptul că atribuțiile Consiliului UNBR, referitoare la adoptarea tabloului onorariilor minimale, au fost introduse prin Legea nr. 25/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, act normativ intrat în vigoare ulterior Statutului profesiei de avocat, apreciem că prin Legea nr. 25/2017 s-a realizat o abrogare implicită a art. 128 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat.
În concluzie, măsura luată de Consiliul UNBR este una benefică profesiei de avocat, dar controversată din perspectiva legalității, astfel că pe viitor se impune îmbunătățirea și uniformizarea legislației profesiei de avocat, în vederea eliminării oricăror interpretări ce ar fi în contradicție cu interesele profesiei.
Comentarii articol (1)