Onorariile minimale pentru avocați se vor aplica abia de la 30 septembrie 2017, așa cum prevede Hotărârea Consiliului UNBR nr. 272 din 26 august 2017. Totuși, am observat în forumul avocatnet.ro că unii se plâng că avocații lor au început deja să le ceară bani în plus față de cât stabiliseră în contracte la bun început.
În afara situației în care banii respectivi reprezintă onorariul pentru un alt tip de serviciu juridic (să zicem, pentru a reprezenta clientul în apel, avocatul fiind plătit inițial doar pentru prima judecată), avocații nu pot cere bani în plus în baza onorariilor din tabloul UNBR.
În primul rând, unui contract încheiat la momentul A i se vor aplica legile în vigoare la momentul A, acesta fiind un principiu general de drept. Contractelor de asistență juridică încheiate în prezent nu li se pot aplica tarifele din tablou, nici chiar de la 30 septembrie, pentru simplul fapt că la momentul când au fost semnate de client și avocat nu erau în vigoare onorariile minimale.
În al doilea rând, a cere plăți suplimentare la acest moment este oricum prematur. Atâta timp cât aceste onorarii nu se aplică acum, ci de la finalul lunii, avocații nu pot pretinde de la clienții lor sume suplimentare de bani pe motiv că "au crescut prețurile" sau "îi obligă baroul".
"Contestațiile și reclamațiile privind onorariile se soluționează de decanul baroului. Decizia decanului poate fi atacată la consiliul baroului, a cărui hotărâre este definitivă", se prevede în Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Așadar, cei care consideră că sunt neîndreptățiți pot să se adreseze baroului din care face parte avocatul respectiv pentru a reclama faptul că acesta pretinde onorarii mai mari, cu toate că nu are dreptul să facă acest lucru.
Un punct de vedere interesant cu privire la faptul că aceste onorarii nu pot fi nicidecum obligatorii, ci doar de recomandare, regăsiți în interviul recent acordat redacției noastre de un avocat din baroul Timiș.