Onorariile minimale pe care avocații le percep de la clienții lor, persoane fizice sau juridice, au fost recent stabilite de Consiliul UNBR și se vor aplica efectiv din 30 septembrie. Practic, ele se vor aplica, pe categorii, de la caz la caz, exact așa cum se prevede în anexa hotărârii Consiliului. Nu există însă o claritate în privința următorului lucru: dacă aceste onorarii sunt doar de recomandare sau au caracter obligatoriu.
Deși se prevede, în preambulul Hotărârii Consiliului UNBR nr. 272 din 26 august 2017, că reglementarea are caracter de recomandare, din cuprinsul hotărârii și din modul în care sunt puse unele probleme nu reiese că onorariile ar fi recomandate, ci indirect obligatorii. Mai ales că, în hotărârea Consiliului, se precizează următorul aspect: "Omisiunea avocatului de a urmări încasarea și/sau executarea contractelor de asistență juridică cel puțin în limita onorariilor minimale prevăzute în Anexa la prezenta Hotărâre (anexa cu tarifele - n.red.) constituie abatere disciplinară. Dacă inspectorii Casei de Asigurări a Avocaților constată săvârșirea aceste abateri vor sesiza obligatoriu consiliul baroului din care face parte avocatul".
În primul rând, acestea se vor aplica indiferent cum e încheiat contractul de asistență juridică, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanță sau atunci când contractul ia forma unei scrisori de angajament. De asemenea, chiar dacă se stabilește și onorariul de succes, chestiunea onorariului minim nu trebuie să fie afectată.
Regula este că onorariul minim trebuie perceput oricărui tip de client, însă actul Consiliului UNBR cuprinde și câteva excepții de la această regulă:
- reduceri de 50% pentru clienții minori sau din categoriile pentru care legile speciale prevăd facilități;
- reduceri de cel mult 30% pentru cazurile când avocatul apreciază că, dacă ar cere onorariul minim, s-ar încălca accesul la justiție al clientului său; numai că, în astfel de cazuri, se prevede că avocatul trebuie să ceară încuviințare de la decanul baroului pentru a aplica onorariul redus (va adresa, în acest sens, un referat decanului, care va putea încuviința atât perceperea unui onorariu redus, cât și a unui onorariu superior celui propus de avocat).
Avocații vor avea posibilitatea să-și lase clienții să le plătească în rate onorariile minimale, însă eșalonarea la plată nu va putea depăși un an de zile. "Onorariile stabilite într-un cuantum mai mare decât onorariile minimale nu pot fi eșalonate la plată pe o perioada mai mare de un an atunci când o asemenea eșalonare ar permite perceperea unor onorarii inferioare celor minimale, pe perioada unui an", scrie în hotărâre.
"Onorariile minimale prevăzute pentru cererile principale (introductive de instanță) se aplică și în situația în care serviciul profesional se limitează la redactarea întâmpinării, a cererilor incidentale sau formularea în scris a altor acte de procedură ce revin părților în procesul civil", mai scrie în actul Consiliului.
Onorarii minimale cu 50% mai mari în unele situații
Tot ceea ce se prevede în anexa hotărârii (atașată articolului) se raportează la clienții persoane fizice. Pentru persoanele juridice, onorariile stabilite de UNBR vor fi cu 50% mai mari.
Dacă, pe parcurs, avocatul va constata că lucrurile în cazul respectiv sunt mai complicate decât păreau inițial, onorariul minimal se va majora cu 50% (când se formulează în aceeași cauză cereri incidentale, adiționale sau accesorii, sunt necesare prestații profesionale suplimentare privind luarea măsurilor preventive sau de siguranță, etc).
De asemenea, dacă în contract nu se precizează exact ce anume reprezintă serviciul respectiv, în sensul în care nu se diferențiază prestațiile profesionale ale avocatului, onorariile aferente activităților exercitate în căile ordinare sau extraordinare de atac se vor majora cu 50%.
"Onorariile orare stabilite potrivit regulilor aplicabile onorariilor minimale reprezintă o sumă fixă de unități monetare cuvenită avocatului pentru fiecare 15 minute de serviciu profesional prestat efectiv în favoarea clientului în care se includ perioadele de timp necesare pentru investigarea, documentarea, elaborarea și comunicarea rezultatului serviciului profesional", se precizează în hotărârea Consiliului UNBR.
În orice caz, dacă e vorba de activități care nu sunt incluse între cele stabilite de Consiliu, atunci onorariile minimale pentru acestea se vor stabili pornindu-se de la cele deja fixate pentru prestații similare.
Notă: Onorariile minimale prevăzute în hotărârea Consiliului nu conțin TVA.
Comentarii articol (2)