Pentru a-și produce în continuare efectele, Ordonanța Guvernului nr. 23/2017, cea care a introdus sistemul split TVA în România, trebuie aprobată prin lege. Prin urmare, proiectul de lege pentru aprobarea actului normativ citat a fost adoptat recent de Senat și urmează să intre în dezbaterile Camerei Deputaților, unde va primi votul final.
În forma în care a trecut de Senat, documentul stabilește că persoanele obligate să aplice sistemul split TVA au obligația de a vira în contul de TVA propriu, în termen de 30 de zile lucrătoare (în loc de șapte) de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii:
- TVA aferentă încasărilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit;
- TVA care nu a fost plătită în contul dedicat TVA de către beneficiarii care nu aplică sistemul;
- TVA aferentă instrumentelor de plată emise anterior datei de la care furnizorul/prestatorul aplică plata defalcată a TVA și încasate după această dată.
Tot ca element de noutate, executarea contului de TVA se va putea face numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, în condițiile în care, potrivit senatorilor care au propus amendamentele, pentru plata altor obligații pot fi executate silit și alte conturi ale contribuabilului. Astfel, contul de TVA nu va mai fi executat silit pentru plata altor obligații fiscale restante.
Atenție! Prevederile de mai sus nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege are nevoie de votul Camerei Deputaților, de promulgarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.