Marți, Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost dezbătuta în cadrul Comisiei de buget și finanțe din cadrul Senatului, ca un prim pas al procesului legislativ prin care legea de aprobare a sa va fi emisă (toate ordonanțele trebuie aprobate prin lege pentru a rămâne valabile). Cu această ocazie, senatorii din cadrul acestei comisii au votat o serie de amendamente care ar putea schimba profund condițiile de implementare ale sistemului de split TVA.
Astfel, deși sistemul de split TVA urma să fie obligatoriu, începând cu anul viitor, pentru toate categoriile de persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA, una dintre modificările votate marți vizează implementarea obligatorie, începând cu 2019, doar de către companiile de stat și de către societățile care desfășoară afaceri cu statul. Restul întreprinderilor pot alege să implementeze sistemul de split TVA sau nu, cel puțin pe durata anului viitor.
Concret, orice firmă care derulează afaceri cu statul, indiferent de valoarea contractului sau de ponderea acestor venituri în cifra de afaceri, va trebui să aplice mecanismul de split TVA pentru întreaga activitate desfășurată.
Prin urmare, o firmă plătitoare de TVA care intră în relații comerciale cu statul, având calitatea de furnizor de bunuri sau prestator de servicii, va trebui să aplice sistemul de plată defalcată a TVA-ului și în relația cu furnizorii și clienții săi, indiferent dacă aceștia sunt privați sau publici.
Să luăm cazul unei societăți comerciale înregistrate în scopuri de TVA care desfășoară cursuri de formare profesională, indiferent dacă acestea sunt sau nu scutite de plata TVA, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților:
Atunci când o societate încheie un contract cu o instituție a statului, în scopul formării profesionale a angajaților acesteia, va trebui să aplice sistemul de split TVA la nivelul întregii activități desfășurate, chiar dacă ponderea acestor venituri în cifra de afaceri totală este foarte mică și chiar și în cazul în care o singură persoană a fost instruită.
Din acel moment, societatea va trebui să își deschidă un cont special pentru TVA, prin intermediul căruia să opereze distinct încasările și plățile de TVA în relația cu toți furnizorii și clienții săi.
Nu orice interacțiune cu statul va obliga la implementarea split TVA
Pe parcursul existenței sale, o întreprindere interacționează cu diverse instituții de stat pentru operațiuni precum:
- avizarea sau autorizarea activității;
- plata contribuțiilor sociale și a impozitelor datorate;
- plata unor amenzi, penalități etc;
- plata utilităților furnizate de instituții publice.
În aceste cazuri, firmele plătitoare de TVA nu trebuie să implementeze automat sistemul de split TVA. Prin urmare, pentru a aplica obligatoriu plata defalcată a TVA, întreprinderea trebuie să aibă calitatea de prestator de servicii sau furnizor de bunuri într-un contract încheiat cu o autoritate publică.
Atenție! Prevederile legii de aprobare a Ordonanței Split TVA nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, proiectul are nevoie de adoptarea Parlamentului, de promulgarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)