În temeiul prevederilor din Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.037 din 28 decembrie 2017 a apărut Ordinul ANAF nr. 3.781/2017 privind modificarea și completarea Ordinului ANAF nr. 587/2016, document ce actualizează instrucțiunile de completare a formularelor 100 "Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” și 710 "Declarație rectificativă”, document prin care se corectează practic impozitele și taxele declarate prin formularul 100.
Printre altele, Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, în cazul formularului 100, este completat cu cinci noi poziții, printre care impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală și din arendarea bunurilor agricole.
Totodată, este stabilit ca atât formularul 100, cât și declarația recapitulativă 710 să fie transmise numai prin mijloace electronice de transmitere la distanță, fără să mai fie menționată posibilitatea depunerii la organul fiscal competent, pe suport CD. O astfel de prevedere se va aplica începând cu obligațiile aferente lunii ianuarie 2018, cele care vor avea termenul-limită de declarare la 25 februarie 2018.
Notă: Depunerea exlusiv online a celor două documente este practic o conformare la Ordinul ANAF nr. 2.326/2017, cel care stabilește ca nu mai puțin de 13 declarații, printre care și 100 și 710, să fie depuse exclusiv online. Aveți detalii aici.
Revenind la formularele 100 și 710, ultimele modificări ale acestora au intervenit în luna octombrie 2017, în contextul în care două acte normative, respectiv Codul de procedură fiscală și Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap fuseseră modificare recent, astfel că se impunea și adaptarea unor formulare utilizate în procesul de administrare a impozitelor și taxelor.
În acest sens, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 812 din 13 octombrie 2017 a apărut și a intrat în vigoare Ordinul ANAF nr. 2.935/2017 pentru modificarea și completarea Ordinului ANAF nr. 587/2016, act normativ ce actualizează formularele 100 "Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” și 710 "Declarație rectificativă”, document prin care se corectează practic impozitele și taxele declarate prin formularul 100.
În ceea ce privește instrucțiunile de completare pentru cele două formulare, acestea cuprind acum și modalitatea de îndeplinire a obligațiilor fiscale în cazul persoanelor/entităţilor care şi-au încetat existenţa.
Asta deoarece codul de identificare fiscală retras ca urmare a radierii înregistrării fiscale poate fi utilizat ulterior radierii pentru îndeplinirea, de către succesorii persoanelor/entităţilor care şi-au încetat existenţa, a obligaţiilor fiscale aferente perioadelor în care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal.
Totodată, noile declarații trebuie să reflecte și modificările aduse Legii nr. 448/2006, prin OUG nr. 60/2017, prin care s-a stabilit ca firmele cu cel puțin 50 de angajați care nu angajează persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați să achite lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap - detalii suplimentare despre această obligație, aici.
Notă: Modelul celor două formulare, în variantă actualizată, poate fi consultat în fișierele anexate articolului.