Angajații din privat migrează către stat pentru salarii mai mari
Statutul de funcţionar devine din ce în ce mai atractiv pentru români. Creşterile salariale din sectorul bugetar, mult peste cele din privat, i-au făcut pe mulţi să se angajeze în instituţii publice. Diferenţele se vor accentua şi mai mult în anii următori. Abia în 2020, lefurile din companii vor avea un avans mai mare ca la stat, arată datele Comisiei Naţionale de Prognoză.
Roxana Vântu, reporter Digi24: Anul acesta, salariul mediu brut va creşte în mediul privat cu 12 procente, înseamnă o diferenţă de 700 de lei în favoarea celor angajaţi în sectorul bugetar. Tot prognoza oficială arată că un angajat din sistemul bugetar va încasa un salariu mediu brut de 3.700 de lei pe lună. Este o creştere de 19,5% comparativ cu 2016.
Datele se referă la angajaţii din învăţământ, asistenţă socială şi sănătate. Comisia Naţională de Prognoză arată că abia în 2020 tendinţa de majorare a lefurilor la stat, începută de anul trecut, se va inversa. Salariul unui funcţionar va depăşi 4.900 de lei, comparativ cu 3.800 de lei pentru un angajat de la privat. Banii de la stat tot vor fi mai mulţi, deşi rata de creştere va fi mai mică. Rezultatul - tinerii mai ales, şi-au depus deja CV-ul pentru un post la stat.
Românii vor plăti mai mult pentru energie. Reacția vicepreședintelui Comisiei Europene
Un înalt oficial de la Bruxelles a reacţionat faţă de scumpirea energiei electrice şi a gazelor naturale din România. Într-un interviu acordat în exclusivitate Digi24, vicepreşedintele Comisiei Europene spune că, de vină pentru această creştere este modul de tarifare. Prin faptul că statul stabileşte preţurile la utilităţi, se creează o nedreptate între consumatorii care îşi permit să achite facturi mari şi cei care abia pot suporta aceste majorări.
Scumpirea cu până la 6 procente a energiei electrice şi gazelor naturale începând cu 1 octombrie l-a făcut pe vicepreşedintele Comisiei europene să arate lipsurile sistemului prin care statul stabileşte preţurile pentru consumatorul final.
Reporter: Credeţi că românii ar trebui să plătească mai mult pentru electricitate şi gazele naturale?
Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene: În Europa nu avem o experienţă pozitivă cu preţurile reglementate de stat. Pentru că asta face ca cei care folosesc energia pentru a-şi încălzi piscina, au aceleaşi avantaje ca familiile care plătesc cu greutate facturile. România are 1 miliard de euro pe care îi poate folosi pentru măsuri de eficienţă energetică până în 2020. Oamenii vor plăti mai puţin pentru facturile la electricitate şi încălzire la sfârşitul lunii, primăriile vor economisii mulţi bani din cei destinaţi încălzirii.
Contract de 20 de milioane de lei pentru studii de fezabilitate pentru linia 4 de metrou
Metrorex a semnat, joi, contractul pentru servicii aferente studiului de prefezabilitate şi studiului de fezabilitate pentru tronsonul Gara de Nord - Gara Progresu din Linia 4 de metrou, Lac Străuleşti - Gara Progresu. Contractul are o valoare de peste 19,7 milioane de lei fără TVA şi a fost semnat cu asocierea Metroul S.A. - Amberg Engineering A.G.
Potrivit Metrorex, contractul este încheiat în cadrul proiectului "Studiu de pre-fezabilitate şi studiu de fezabilitate pentru construcţia liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti - Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresu", finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.
Bugetul total al proiectului este de 11.900.000 franci elveţieni, (din care 8.500.000 franci reprezintă contribuţia elveţiană nerambursabilă). Valoarea contractului de servicii de proiectare, asistenţă şi consultanţă de specialitate este de 19.710.016,61 lei fără TVA.
Comentarii articol (0)