Conform unei analize a specialiștilor în fiscalitate și contabilitate de la Nexia CRG România, remisă recent redacției noastre, sistemul split TVA din România va fi singurul din UE cu aplicabilitate generală obligatorie. Concret, sursa citată a luat legătura cu reprezentanții săi din UE pentru a vedea ce state aplică în prezent sau urmează să aplice în viitorul apropiat un sistem de plată defalcată a TVA-ului.
Astfel, în afară de România, doar alte patru membre UE cochetează cu sistemul split TVA, în timp ce celelalte state ori nu-l iau în calcul, ori n-au auzit de acesta. Este vorba de Italia, Ungaria, Polonia și Marea Britanie.
„Dacă facem o comparație cu celelalte patru țări de mai sus, constatăm fie că se caută aplicarea altor modalități de urmărire a colectării TVA-ului (de exemplu, Ungaria, prin generalizarea informatizării sistemului de raportare), fie că se aplică sistemul split TVA ori în etape (Polonia), ori după consultarea mediului de afaceri (Marea Britanie) și numai pentru anumite categorii de contribuabili (în toate țările) sau de la o anumită valoare a TVA-ului”, se arată în analiză.
Pentru fiecare stat care aplică sau urmează să aplice split TVA, specialiștii Nexia CRG au făcut și o radiografie a sistemelor individuale, pentru a ajunge la concluzia că în România va exista cel mai extins sistem split TVA. Să le luăm pe rând.
1. Italia. Split TVA se aplică de la 1 ianuarie 2015, însă numai pentru anumite categorii de contribuabili: companiile de stat, companiile listate la bursele de valori (FTSI și MIB) și entitățile publice (universități, spitale, unități de asistență socială). „Implementarea nu a fost ușoară pentru contribuabili, în special datorită creșterii problemelor legate de lichiditatea firmelor. În urma implementării split TVA, creșterea veniturilor din TVA la bugetul statului în Italia a fost într-un procent de 5%”, este subliniat în analiză.
2. Polonia. Această țară se pregătește să aplice split TVA de la 1 aprilie 2018, însă mecanismul nu este în întregime pus la punct. Spre deosebire de România, în Polonia sistemul va fi voluntar și se va aplica numai tranzacțiilor între plătitorii de TVA („business to business”). Practic, fiecare firmă va decide de la tranzacție la tranzacție dacă aplică sau nu split TVA, sistemul putând fi aplicat numai pentru anumite facturi sau doar pentru o parte din valoarea tranzacției dintr-o factură.
„Plata se va efectua într-un cont special de TVA și flexibilitatea de a utiliza banii din acest cont va fi limitată. Se pot plăti sume din acest cont către alte destinații numai după ce se face o solicitare către Agenția Națională Fiscală și aceasta verifică și aprobă cererea”, explică specialiștii Nexia CRG. În plus, companiile ce aplică split TVA se vor bucura de stimulente fiscale precum rambursarea mai rapidă a TVA-ului decât în mod normal sau neaplicarea anumitor penalități adiționale.
3. Ungaria. Referitor la statul nostru vecin, acesta va implementa, de la 1 iulie 2018, un nou sistem de raportare electronică în timp real a informațiilor către Agenția Națională Fiscală, spun reprezentanții Nexia CRG România. Acesta va fi aplicabil doar în cazurile în care TVA-ul facturat depășește 100.000 de forinți maghiari. Aplicarea sistemului se va face după următorul calendar:
- prima fază: 1 iulie - 31 decembrie 2017. Firmele specializate de software testează sistemul informatic, efectuând o preînregistrare în acesta;
- a doua fază: 1 ianuarie - 31 iulie 2018. Firmele specializate de software vor testa sistemul informatic prin preluarea informațiilor din sistemul informatic al contribuabilului;
- a treia fază: începând cu 1 iulie 2018. Sistemul devine obligatoriu pentru firme în cazul în care suma TVA-ului facturat depășește 100.000 de forinți maghiari.
4. Marea Britanie. Aici, autoritățile fiscale au inițiat momentan un document consultativ privind combaterea evaziunii fiscale prin folosirea sistemului split TVA. Totuși, acesta ar urma să se aplice doar comercianților online străini care evită înregistrarea ca plătitori de TVA în Marea Britanie. Concret, Agenția Națională Fiscală ar urma să folosească split TVA pentru a colecta taxa direct de la punctul de vânzare.
În final, specialiștii Nexia avertizează că experimentele încercate de Guvernul României, printre care se numără și sistemul split TVA, nu fac decât să aducă o presiune suplimentară asupra contribuabililor de bună-credință și să descurajeze investitorii prin impredictibilitate fiscală.
Sistemul split TVA, ce presupune folosirea unui cont special de TVA pentru operațiunile cu această taxă, va deveni obligatoriu, pentru toți plătitorii de TVA, de la 1 ianuarie 2018, conform Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA. În urma opoziției vehemente a mediului de afaceri vizavi de acest sistem, parlamentarii iau deja în considerare varianta de a limita aplicabilitatea split TVA, astfel încât doar firmele de stat și cele care lucrează cu statul să-l adopte.
Notă: Redacția noastră desfășoară în aceste zile o amplă campanie de informare privind sistemul split TVA, toate articolele fiind disponibile aici.
Comentarii articol (1)