Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au la dispoziție doar trei luni în care se pot pregăti pentru implementarea măsurilor obligatorii privind plata defalcată a TVA-ului, principalele provocări fiind legate de asigurarea lichidității pe termen scurt, depășirea birocrației suplimentare și adaptarea sistemelor informatice utilizate.
Guvernul a justificat necesitatea introducerii acestei măsuri de plată defalcată a TVA-ului prezentând sistemul ca pe un instrument suplimentar privind combaterea evaziunii fiscale din sfera TVA-ului, precizând că un sistem similar a funcționat sau urmează să fie implementat și în alte țări ale Uniunii Europene. Totuși, alte țări ale Uniunii Europene au renunțat la acest sistem, considerându-l ineficient (cazul Bulgariei), sau îl aplică doar în anumite sectoare economice cu potențial ridicat de evaziune fiscală (cazul Italiei).
În alte două cazuri (Polonia și Marea Britanie), autoritățile pregătesc măsuri privind plata defalcată a TVA-ului, în prezent fiind făcute diverse analize care ar trebui să justifice introducerea acestei măsuri.
Conform unui sondaj efectuat în cursul lunii august 2017 și dat publicității, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) atrage atenția că autoritățile române ar fi trebuit să aibă în vedere practicile din celelalte țări ale Uniunii Europene care au implementat sau urmează să implementeze măsuri similare privind plata defalcată a TVA-ului.
Italia: Sistemul, folosi doar în anumite sectoare de activitate
Italia este singura tară din UE care, începând cu 1 ianuarie 2015, a introdus un sistem de împărțire a plății TVA, acesta fiind plătit direct trezoreriei italiene, însă doar în anumite sectoare specifice din economie unde riscul evaziunii fiscale este ridicat, conform Mihaelei Mitroi, liderul Departamentului de Consultanță fiscală și juridică la PwC Romania și Europa de sud-est.
Referindu-ne la Italia, sistemul de plată defalcată a TVA-ului a fost aplicat doar după ce a fost cerută o derogare din partea Comisiei Europene. În plus, autoritățile italiene au precizat clar faptul că această măsura va avea efecte temporare, nu efecte permanente, așa cum intenționează să procedeze autoritățile române.
Polonia urmărește introducerea unui sistem opțional
În cazul Poloniei, analizele și consultările au fost inițiate în 2015, măsura urmând să se aplice începând din 2018, cu plată divizată a TVA-ului într-un cont bancar specializat, supravegheat al furnizorului, din care autoritățile fiscale pot efectua apoi retrageri directe în momentul decontării normale a TVA-ului furnizorului, în regim voluntar, pentru contribuabilii care optează pentru această procedură și cu facilități pentru aceștia (scutire de alte măsuri de antifraudă).
Marea Britanie: Sistem similar în privința anumitor tranzacții online
Marea Britanie realizează analize și consultări cu privire la fezabilitatea unui mecanism de colectare a TVA defalcată pentru vânzările online de către vânzătorii din străinătate către consumatori.
Split TVA a eșuat în Bulgaria în urmă cu zece ani
În anul 2003, cu patru ani înainte de aderarea la Uniunea Europeană, Bulgaria a implementat un sistem de plată defalcată a TVA aproape identic cu cel discutat în prezent în Romania. Sistemul a fost menținut până la sfârșitul anului 2006 și retras înainte de aderarea țării la Uniunea Europeană, ca urmare a faptului că rezultatele așteptate întârziau să apară, iar sumele colectate la nivelul bugetului de stat din Bulgaria nu înregistraseră creșterea estimată.
Specialiștii EY România avertizează că există posibilitatea, în cazul introducerii obligatorii a sistemului de plată defalcată a TVA-ului, ca unii contribuabili înregistrați ca plătitori de TVA să conteste măsura la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, atrăgând o procedură de infrigement din partea Uniunii Europene.
Pe de altă parte, CNIPMMR recomandă ca măsura plății defalcate a TVA-ului în România să se limiteze exclusiv la aplicarea sa în regim voluntar, de către contribuabilii care optează pentru această procedură, și cu acordarea de facilități fiscale care să compenseze eforturile lor birocratice.
Comentarii articol (0)