Tarifele la taxi cresc în București, după mai bine de opt ani. Ce alte scumpiri aduce 1 octombrie
În prag de iarnă, românii vor avea facturi mai mari şi vor plăti carburanţi mai scumpi. De astăzi se scumpesc benzina şi motorina, gaze naturale şi electricitatea. Cei mai afectaţi vor fi însă şoferii pentru că au parte de a doua scumpire în două săptămâni, după majorarea accizei la carburanţi. Având legătură mai mult sau mai puțin cu aceasta, bucureștenii mai primesc o veste proastă: tarifele la majoritatea companiilor de taximetre cresc de la 1,39 lei la 1,69 lei pe kilometru, o scumpire care vine după mai bine de opt ani de când era în vigoare acest tarif.
De astăzi intră în vigoare a doua etapă de majorare a accizei la carburanţi. Sunt încă 19 bani în plus, după ce şi la mijlocul lui septembrie a mai fost o majorare identică. Reintroducerea supraaccizei a urcat preţul benzinei şi motorinei la peste 5 lei pe litru. După scumpirea de azi vom plăti, în medie, cu 20 de lei în plus la fiecare plin, faţă de începutul lunii septembrie.
În aceste condiții, cele mai mari două companii de taxi din Bucureşti, Speed şi Cristaxi, au majorat tarifele de la 1 octombrie. Prima a crescut tariful la 1,69 de lei/km, în vreme ce a doua va practica un tarif de 1,70 lei/km. Surse din piață spun însă că ele vor fi urmate și de celelalte companii de taxi din București.
Se scumpesc şi gazele naturale, o majorare de 6 procente, ceea ce înseamnă o cheltuială în plus de aproximativ 8 lei la factura lunară a unei familii.
Ce-și doresc oamenii de afaceri germani de la România
Un schimb comercial anual de 27 de miliarde de euro şi 250 de mii de oameni care lucrează în ţara noastră pentru companii din Germania dovedesc că România este atractivă pentru investitorii germani. O spune ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, care s-a întâlnit la Cluj cu oameni de afaceri germani. Aceştia spun că lucrurile s-ar putea îmbunătăţii şi mai mult, dacă ţara noastră ar urma exemplul german: stabilitate financiară şi mult mai mulţi muncitori calificaţi.
Ambasadorul României în Germania şi omologul său la Bucureşti, alături de oameni de afaceri germani din ţara noastră au dezbătut, la Cluj, legătura economică dintre cele două ţări.
„România este unul din actorii parteneri din primul eșalon ai Germaniei în Uniunea Europeană, în NATO, în vecinătatea mai mult sau mai puțin apropiată. Este țara care are un schimb anual comercial bilateral de 27 de miliarde”, a declarat Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germaniei.
Iar cifra a crescut în ultimii zece ani cu 10%.
„Este un semn că interesul economic și capacitatea, potențialul economic bilateral sunt în continuare foarte puternice. Se exportă. Multe firme germane exportă în mare parte în Germania”, a spus Emil Hurezeanu.
Boeing oferă 2 milioane de dolari celui care inventează cel mai bun aparat de zbor personal
Boeing oferă două milioane de dolari celui care va crea un aparat de zbor personal. Poate să fie un jetpack, o dronă sau o motocicletă. Oricine se poate înscrie, dacă respectă câteva condiţii.
Gigantul american nu este interesat de forma sau dimensiunile aparatului de zbor. Şi nici dacă merge cu energie electrică sau combustibili fosili.
Însă nu poate fi zgomotos, trebuie să decoleze şi să aterizeze vertical şi, cel mai important, trebuie să poată căra o singură persoană timp de 32 de kilometri, fără alimentare sau reîncărcare.
Comentarii articol (0)