Țara contrastelor pe piaţa muncii. De la salariul minim la cel mai bine plătit domeniu din România
România este ţara muncitorilor „ieftini”. Asta spun străinii, asta simt şi românii care lucrează aici. Explicaţia analiştilor? Cei mai mulţi investitori au venit tocmai pentru salariile mici. Şi mai e un detaliu. Deşi în creştere, economia Românei nu este suficient de dezvoltată încât să ducă salariile la nivelul economiilor din vest.
„70% dintre salariaţii români câştigă mai puţin de 2.000 de lei lunar. La noi se plătesc unele dintre cele mai mici salarii din Europa, aşa că de la aceste date până la eticheta de forţă de muncă ieftină nu a mai fost decât un pas. Străinii plătesc la noi salarii şi de trei ori mai mici decât plătesc în alte ţării pentru aceleaşi servicii. Asta pentru că muncim mult, dar cu valoarea adăugată mică”, relatează Ligia Munteanu, jurnalist Digi24.
România este ţara în care se produc de la cămăşi pentru firme de renume până la interioare de maşini pentru limuzinele nemţeşti. Doar în acest an, din toate exporturile făcute de firmele din ţară, aproape 40% au venit din industria auto. Încă 30% au însemnat materii prime pentru industria grea şi haine și încălţăminte făcute în ţară, dar vândute în magazinele de peste hotare cu preţuri triple.
ANRE amână scumpirea gazelor pentru 1 noiembrie
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a amânat decizia de a majora prețul gazelor pentru consumatorii casnici până la aprobarea în Parlament, prin lege, a OUG 64/2016, urmând ca modificarea prețului final să intre în vigoare de la 1 noiembrie, spune Niculae Havrileț, președintele ANRE, potrivit Agerpres.
"Am amânat decizia privind prețul gazelor până după aprobarea în Parlament a OUG 64, întrucât vor fi operate modificări care vor avea impact major și asupra prețului final. Este vorba de faptul că va fi dereglementat serviciul de înmagazinare și, totodată, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzacționare pe bursă pentru producători", a explicat Havrileț.
Ordonanța de Urgență nr. 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificări substanțiale legislației din sectorul gazelor. Astfel, producătorii de gaze vor trebui să vândă prin intermediul bursei 70% din producție și, totodată, OPCOM va deveni singura bursă angro de gaze naturale recunoscută prin legislație.
Ședință la BNR. Banca strânge șurubul
În sedința de marți BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la actualul nivel dar a îngustat coridorul simetric din jurul acesteia, între dobânda acordată băncilor la depozitele formate la BNR și cea percepută băncilor pentru creditele acordate. ”Banca Naţională e coerentă şi în strânsă legătură cu viziunea sa asupra situaţiei economice a României", definea o astfel de măsură anul trecut guvernatorul Mugur Isărescu.
În şedinţa din 3 octombrie 2017 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
- Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;
- Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
- Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50 puncte procentuale. Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută.
Comentarii articol (0)