ANRE a anunțat cu cât va crește factura la gaze din 10 ianuarie
Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a decis majorarea preţului gazelor pentru consumatorii casnici începând cu 10 ianuarie 2018, astfel că o factură medie va creşte cu 4,8 lei pe an, potrivit unui comunicat al instituţiei remis, luni, Agerpres.
Reprezentanţii instituţiei explică faptul că, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piaţă, pe baza cererii şi ofertei, şi constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) şi, implicit, a preţurilor finale la consumatorii casnici.
Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017. Creșterea este de 8% față de valoarea anterioară.
Ulterior, furnizorii au solicitat creşterea acestei valori datorată creşterii preţurilor cu achiziţia gazelor naturale din producţia internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.
BNR a crescut dobânda de politică monetară la 2%
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a crescut, luni, rata dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 2% pe an, începând cu data de 9 ianuarie.
”Majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1 la sută pe an de la 0,75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3 la sută pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018”, se arată în comunicat.
BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. Tot atunci au fost reduse şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%. Măsura luată luni de către BNR duce, teoretic, la creșterea dobânzilor plătite de bănci la depozitele populației, dar și la cea a dobânzilor la creditele acordate de bănci.
Motivul pentru care toate monedele virtuale au scăzut luni
Bitcoin a scăzut luni, influenţând negativ şi alte monede virtuale, cum ar fi ether şi litecoin, din cauza temerilor investitorilor că autorităţile de reglementare vor înăspri controlul asupra pieţei, transmite Bloomberg.
Autorităţile de reglementare din China şi Coreea de Sud întăresc supravegherea tranzacţiilor cu bitcoin şi mineritul acesteia, în timp ce Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare a început la sfârşitul anului trecut să controleze mai strict vânzările acesteia, notează News.ro.
Coinmarketcap.com a decis să excludă datele din Coreea de Sud referitoare la vânzările de bitcoin, dând impresia unei scăderi puternice a preţurilor.
”Veştile venite din partea autorităţilor de reglementare trag în joc preţurile. Înăsprirea controalelor în China şi Coreea de Sud influenţează negativ bitcoin”, a spus Gabor Gurbacs, director pentru strategie în domeniul activelor digitale la VanEck Associates.
Bitcoin a scăzut luni cu până la 17%, la 14.820 de dolari, cel mai mult în ultimele două săptămâni. Toate cele mai importante 10 monede virtuale, în funcţie de capitalizarea de piaţă, au avut luni o evoluţie negativă, majoritatea cu cel puţin 10%, potrivit datelor Coinmarketcap.com.
Comentarii articol (0)