Un mijloc rapid de îmbogățire: moneda cu cea mai mare creștere
Există o monedă care, de la începtul anului, a crescut de patru ori. Nu este însă, o moneda clasică, ci una virtuală - Bitcoin. A început să fie folosită şi în România mai ales în ultimii ani. Acum, există bancomate în România, magazine şi restaurante care acceptă plata cu bitcoin. Însă investiţia nu este întotdeauna sigură, atrag atenţia experţii. Moneda virtuală a avut însă şi o perioadă de scădere abruptă.
În urmă cu șapte ani, în Statele Unite se făcea prima tranzacţie cu moneda virtuală. Un IT-ist american cumpăra două pizza cu 10 mii de bitcoin. Pe vremea aceea, valorau cam 40 de dolari. Dacă i-ar fi păstrat, acum ar fi avut o valoare de peste 40 de milioane de dolari.
Bitcoin, denumită „moneda digitală”, se bazează pe un sistem informatic ce nu permite falsificarea, iar cel mai mare avantaj este că nicio instituţie nu controlează fluxul de bani.
Majorare ROBOR: Creditele în lei se scumpesc
Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat la 0,92%.
Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat până la 0,92% pe an, nivel maxim din 5 mai, de la 0,90% în ședința precedentă, arată datele Băncii Naționale a României (BNR), potrivit Profit.ro. Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei. În acest an, Robor la 3 luni a atins un nivel maxim, de 0,93%, în 3 mai, pentru ca ulterior să se mențină sub pragul de 0,9%. În același timp, Robor la 6 luni a urcat la 1,12% de la 1,08%. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.
Energia verde asigura jumătate din producția națională, duminică la prânz
Jumătate din producția națională de energie electrică provenea din surse regenerabile, duminică la orele prânzului, cea mai mare pondere având electricitatea din surse eoliene, care genera aproape o treime din total, potrivit datelor privind starea sistemului energetic național în timp real de pe site-ul Transelectrica.
Astfel, la ora 13:40, turbinele eoliene generau 30,73% din producția la nivel național, funcționând la o putere de 2.258 MW. Urmează energia din cărbune, cu o pondere de 24,36% și o producție de 1.790 MW. Energia nucleară este pe locul trei, cu 1.385 MW (19%), iar cea hidro, pe locul patru, cu doar 833 MW, adică 11,33% din total.
Comentarii articol (0)