Conform ultimelor modificări aduse Codului fiscal, ANAF poate refuza înregistrarea în scopuri de TVA firmelor încadrate în categoria celor cu risc fiscal ridicat.
Anterior acestor modificări, organele fiscale nu acordau cod de TVA societăților impozabile, cu sediul în România, care nu justificau intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică, însă o astfel de sintagmă a fost eliminată din cuprinsul actului normativ menționat.
De altfel, stabilirea criteriilor în cazul înregistrării și anulării înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată este inclusă în Ordinul ANAF nr. 2.856/2017, apărut recent în Monitorul Oficial și despre care am scris aici.
În ceea ce privește firmele care prezintă risc fiscal ridicat, și acestea vor fi eligibile să ceară reînregistrarea în scopuri de TVA de îndată ce vor remedia situația care a generat risc fiscal ridicat, fără să mai treacă prin filtrul criteriilor stabilite de ANAF privind analiza de risc.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 2.856/2017, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal în cazul companiilor care solicită înregistrarea în scopuri de TVA de îndată ce situația ce a condus la anulare încetează vor ține cont, în primul rând, de sediul social al persoanei impozabile.
Astfel, în evaluarea riscului fiscal va cântări dacă sediul este stabilit la sediul profesional al avocatului și este utilizat în cadrul unui contract de asistență juridică, dar și dacă sediul este utilizat în cadrul unui contract de comodat pe o perioadă mai mică sau egală cu un an și persoana impozabilă analizată nu deține sediu/sedii secundare.
În ceea ce privește salariații, organul fiscal va avea în vedere dacă media numărului de angajați este mai mică de un salariat. Din perspectiva serviciilor contabile, inspectorii Fiscului se vor uita dacă firma impozabilă are sau nu desemnată o persoană care să conducă compartimentul de contabilitate.
Nu în ultimul rând, firmele care vor vrea să își recapete codul de TVA vor trebui să nu prezinte eventuale neconcordanțe între informațiile înscrise în declarațiile fiscale/informative/recapitulative proprii, respectiv între informațiile înregistrate în declarațiile fiscale proprii în relația cu partenerii.
În fine, ANAF va ține cont dacă cel puțin unul dintre administratorii firmei analizate este cetățean străin care nu deține rezidență fiscală în România și capitalul social al persoanei impozabile analizate este sub 45.000 de lei.
Notă: În anumite situații, firmele cărora Fiscul le anulează codul de TVA îl vom reprimi din oficiu. Le-am detaliat aici.
Comentarii articol (0)