avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contracte pe o firma neplatitoare de TVA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contracte pe o firma neplatitoare de TVA

Buna ziua,

In lunai Iunie am infiintat o firma cu codul caen 7022.

In momentul de fata am 4 contracte pe rol. Banii nu au intrat inca, in contracte este specificat ca firma nu este platitoare de TVA.

Prima intrebare:
Comit ilegalitati daca emit facturi in baza acestor contracte?

2) Firma a fost infiintata pe adresa avocatului care mi-a facut firma. Am inregistrat sediul social pe adresa avocatului respectiv.
Am inteles ca daca vreau sa fac firma platitoare de TVA cei de la fisc trebuie sa vina sa vada locatia. Problema este ca avocatul refuza.
Ce pot sa fac in aceasta situatie? Carei institutii ma pot adresa?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 05:45, 13 Septembrie 2012
Firma este platitoare de TVA, doar daca aveti certificat emis in scop de TVA de catre AFP.
Daca aveti acel certificat puteti factura cu TVA, daca firma nu are asa ceva nu este platitor de TVA conform legii.
Nu are nici o legatura cu avocatul ci cu prev. Codului fiscal.
1. Nu comiteti nicio ilegalitate, Dvs. puteti emite facturi. Daca nu sunteti platitor de TVA, obligatia Dvs. este sa emiteti facturi care nu au inscrisa coloana de TVA in acestea.

2. Sfatul meu: schimbati-va sediul social pentru ca organele de control au un punctaj pe care il acorda pentru ca societatea sa devenina platitoare de TVA.

Pentru solutionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor comerciale, organele fiscale realizeaza un control documentar care vizeaza urmatoarele lucruri:
- desfasurarea de activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora;
- daca administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile au/nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte pentru care s-a dispus atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscala. Aceasta verificare se realizeaza la sediul administratiei fiscale, pe baza documentelor prezentate de persoana impozabila sau de reprezentantul legal al acesteia sau pe baza evidentelor proprii ale organului fiscal.

Persoana impozabila nu va fi inregistrata in scopuri de TVA, fara a se mai efectua verificarea celorlalte criterii, daca se afla intr-una din urmatoarele situatii:
- depune o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca persoana juridica nu desfasoara activitati economice la sediul/domiciliul fiscal, la sediile secundare sau in afara acestora;
- administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, inregistrati fiscal in Romania, sau persoana impozabila insasi au/are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte de natura celor pentru care se dispune atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscala;
- administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care nu sunt inregistrati fiscal in Romania prezinta o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca au comis infractiuni si/sau fapte de natura celor pentru care se dispune atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscala.
Pentru persoanele impozabile care nu se afla in niciuna dintre situatiile descrise mai sus se considera ca aceste criterii sunt indeplinite si se poate proceda la verificarea celorlalte criterii.

In situatia in care, ca urmare a controlului documentar, organele fiscale competente stabilesc ca persoana impozabila nu poate fi inregistrata in scopuri de TVA, comunica solicitantului decizia privind respingerea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA si motivatia in fapt si in drept care sta la baza respingerii.

Dupa efectuarea controlului documentar si numai in cazul persoanelor impozabile ale caror solicitari de inregistrare in scopuri de TVA nu au fost respinse ca urmare a acestui control, organul fiscal verifica existenta faptica a spatiului aferent sediului social si a sediilor secundare declarate prin efectuarea unei cercetari la fata locului.

In situatia in care s-a stabilit ca persoana impozabila a indeplinit criteriile mentionate mai sus, se verifica criteriile de evaluare prevazute in anexa 3 la Ordinul 2795/2011 si ulterior se intocmeste un referat prin care va stabili punctajul obtinut de persoana impozabila.

Atentie! Daca se constata ca persoana impozabila nu indeplineste criteriul privind existenta spatiului aferent sediului social si sediilor secundare, din procesul verbal intocmit ca urmare a controlului faptic trebuie sa rezulte, pe langa rezultatul cercetarii la fata locului si propunerea organului fiscal competent ca persoana impozabila respectiva sa nu fie inregistrata in scopuri de TVA.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
In MO 569/2012 a fost publicat Ordinul 1100/2012 al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prin care a fost modificata procedura de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata prin optiune aprobata prin Ordinul 1967/2011.

Modificări aduse procedurii de înregistrare în scopuri de TVA prin opţiune

Procedura de înregistrare în scopuri de TVA prin opţiune se aplică persoanelor impozabile care au sediul activităţii economice în România şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA cu drept de deducere, care solicită înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent în următoarele situaţii:

- înainte de realizarea operaţiunilor amintite, dacă declară fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;

- dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;

Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, în condiţiile art. 153 alin. (1) lit. a) sau c) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent:

- cererea de înregistrare în scopuri de TVA, însoţită de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare, în cazul persoanelor impozabile care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului;

- declaraţia de înregistrare, având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secţiunea taxa pe valoarea adăugată, în cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului.

Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, în condiţiile art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent declaraţia de menţiuni, având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secţiunea TVA.

În urma analizei informaţiilor cuprinse în declaraţia de menţiuni şi în documentele anexate acestei declaraţii, organul fiscal emite „Decizia privind înregistrarea în scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 alin. (1) lit. a) sau c) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

În ambele cazuri înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile se consideră valabilă începând cu data comunicării deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA.

În cazul respingerii înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, decizia se emite cu indicarea motivelor de fapt şi de drept pe baza cărora a fost respinsă solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA.

Sursa: DGFP Vâlcea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O.m.f.p. nr. 2795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de tva  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 824 din data de 22 noiembrie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2795/2011 ... (vezi toată discuția)
Omfp 1984/2011 Ana Muntianu Ana Muntianu In Monitorul Oficial nr. 361 din 24 Mai 2011 s-a publicat OMFP 1984/2011, ce stabileste ca [b][u]inregistrarea in scopuri de TVA[/u][/b] se poate face dupa un ... (vezi toată discuția)
Inregistrare ca platitor de tva prin optiune nora har nora har V-as ruga sa imi spuneti care sunt documentele necesare si care sunt termenele, pt ca o microintreprindere sa obtina calitatea de platitor de tva prin optiune. (vezi toată discuția)