Substitutele de numerar nu sunt definite ca atare în legislația contabilă și nici în cea fiscală, fiind amintite în regulamentele Băncii Naționale a României. Astfel, aceste instrumente de plată sunt: cecurile de călătorie, cecurile personale, cărțile de credit, cărțile de debit, cecurile aferente cărților de credit, dar și voucherele (tichete de masa, tichete cadou, bonuri valorice etc.).
Utilizarea în cadrul tranzacțiilor economice ale contribuabililor înregistrați în scopuri de TVA a unor subtitute de numerar va avea efecte negative asupra lichidității generale a companiilor, generând suplimentar o creștere a birocrației cărora acestea trebuie să îi facă față.
Asa cum se precizează în cadrul articolului 15 din cadrul Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, persoanele impozabile și institutiile publice înregistrate în scopuri de TVA au obligația să vireze în contul de TVA propriu, în termen de maximum șapte zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri sau prestarilor de servicii a valorii TVA aferentă încasărilor prin utilizarea cardurilor de credit sau debit sau a substitutelor de numerar.
Cu alte cuvinte, virarea TVA în contul de TVA propriu se face, conform articolului 15 din OG 23/2017, doar după încasarea contravalorii tichetelor de masa, a tichetelor cadou acceptate și după încasarea în contul propriu al firmei vânzătoare a sumei reținute din cardul de debit sau credit prezentat de comparator.
Utilizarea, în contextul introducerii sistemului de split TVA, a acestor instrumente de plată care înlocuiesc numerarul ar putea avea efecte negative asupra lichidității companiilor, având în vedere faptul că simpla primire a lor nu înseamnă că încasarea contravalorii aferente serviciilor prestate sau a bunurilor livrate se va petrece simultan.
Din momentul în care contribuabilul a încasat contravaloarea serviciilor prestate sau a bunurilor livrate, acesta va avea la dispoziție un termen de șapte zile pentru a transfera TVA-ul aferent în contul de TVA propriu, special deschis la Trezorerie sau la una dintre băncile comerciale.