Modelul formularului 110 “Declarație de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit reținut la sursă” a fost aprobat prin intermediul Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 2.779/2017, apărut vineri în Monitor și care stabilește procedura concretă de realizare a restituirii/regularizării impozitului achitat în plus.
Practic, apariția declarației vine în contextul în care Codul de procedură fiscală prevede că, în situația în care plătitorul unui venit reține și achită la buget un impozit mai mare decât cel datorat, această sumă se regularizează prin depunerea unei declarații/cereri de restituire.
Conform articolul 170 din actul normativ citat, regularizarea se face în cadrul perioadei de prescripție fiscală, chiar dacă a existat o inspecție fiscală aferentă respectivului impozit.
Potrivit lui Adrian Bența, un cunoscut consultant fiscal și auditor financiar, declarația 110 funcționează atât ca instrument de regularizare a unor obligații curente, prin regularizare înțelegându-se diminuarea obligației curente de plată din perioada actuală cu suma ce se achită beneficiarului de venit, cât și ca cerere de restituire când obligațiile din perioada curentă sunt mai mici decât suma de plată datorată beneficiarului de venit.
Totodată, specialistul a prezentat și o situație întâlnită adesea, în care regularizarea este necesară. Mai exact, este vorba despre reținerea unui impozit datorat de nerezidenți pentru venituri din România cu procentul de 16%, în contextul în care aceste persoane prezintă, ulterior, certificatul de rezidență fiscală prin care se aplică o impozitare favorabilă contribuabilului, în conformitate cu convențiile semnate între România și statele unde nerezidenții sunt înregistrați.
"Sumele restituite de către plătitorul de venit se regularizează cu obligații fiscale de același tip datorate în perioada în care s-a efectuat restituirea", explică Adrian Bența.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 2.779/2017, formularul 110 se transmite la organul fiscal competent, în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, sau se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
Obiectul procedurii de regularizare/restituire este dat de impozitele datorate la bugetul de stat declarate inițial prin formularul 100, respectiv cele declarate la bugetul de stat prin formularul 112, adică impozitele aferente veniturilor din salarii și sumele aferente asigurărilor sociale.