Guvernul a aprobat în ºedinþa de astãzi normele metodologice de aplicare a legii privind ucenicia la locul de muncã.
Autorizarea angajatorilor de ucenici se realizeazã pentru o perioadã de 4 ani.
Angajatorul care solicitã autorizarea trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiþii:
- sã dispunã de resurse materiale, umane ºi financiare necesare organizãrii ºi desfãºurãrii uceniciei la locul de muncã;
- sã dispunã de un program de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã pentru ocupaþia/calificarea pentru care doreºte sã angajeze ucenici.
Dacã angajatorul nu poate asigura condiþiile necesare dobândirii tuturor competenþelor prevãzute de standardul ocupaþional/standardul de pregãtire profesionalã, acesta se poate prezenta pentru autorizare în parteneriat cu alþi angajatori sau furnizori de formare profesionalã autorizaþi.
Pentru coordonarea activitãþii de formare profesionalã a ucenicului, angajatorul trebuie sã desemneze un maistru de ucenicie atestat pentru aceastã activitate.
Atestarea maiºtrilor de ucenicie se realizeazã de cãtre direcþiile de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþene ºi a municipiului Bucureºti, cu avizul comisiei de autorizare a furnizorilor de formare profesionalã, în baza îndeplinirii unor criterii privind calificarea, experienþa în muncã ºi competenþele de formare.
Maistrul de ucenicie consemneazã observaþiile sale cu privire la realizarea programului de formare profesionalã prin ucenicie, precum ºi progresele înregistrate de fiecare dintre ucenici în Jurnalul de ucenicie.
Evaluarea finalã a activitãþii de formare profesionalã a ucenicului este organizatã de angajatorul cu care acesta a încheiat contractul de ucenicie la locul de muncã. Angajatorul trebuie sã comunice comisiei de autorizare judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, data propusã pentru susþinerea probelor de evaluare ºi va solicita nominalizarea comisiei de examinare. Evaluarea finalã a pregãtirii ucenicului se realizeazã printr-o probã teoreticã ºi o probã practicã sau numai probã practicã, atunci când programul de formare profesionalã prin ucenicie prevede numai pregãtirea practicã.
Persoanele care urmeazã a fi încadrate în muncã în calitate de ucenici trebuie sã dea o declaraþie pe propria rãspundere cã nu deþin o calificare pentru ocupaþia respectivã.
Absolvenþilor programelor de formare profesionalã prin ucenicie li se elibereazã certificate de calificare profesionalã.
Direcþiile de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþene ºi a municipiului Bucureºti trebuie sã înfiinþeze Registrul angajatorilor de ucenici autorizaþi la nivel judeþean ºi a municipiului Bucureºti ºi Registrul maiºtrilor de ucenicie autorizaþi.
Normele metodologice mai cuprind modelul-cadru al contractului de ucenicie la locul de muncã, modelul raportului de evaluare în vederea acordãrii autorizaþiei, modelul autorizaþiei, modelul atestatului de maistru de ucenicie, modelul jurnalului de ucenicie, modelul procesului verbal cu privire la modul de desfãºurare ºi rezultatele obþinute de ucenic, modelul Registrului angajatorilor de ucenici autorizaþi la nivel judeþean ºi a municipiului Bucureºti ºi modelul Registrului maiºtrilor de ucenicie atestaþi.
Comentarii articol (0)