Norma metodologica din 16/02/2006 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 196 din 02/03/2006 de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncã
Art. 1. - Prezentele norme metodologice, denumite în continuare norme, reglementeazã punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncã.
Art. 2. - (1) Contractul de ucenicie la locul de muncã trebuie sã conþinã elementele obligatorii ale contractului individual de muncã prevãzute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, precum ºi clauzele prevãzute la art. 4 alin. (4) din Legea nr. 279/2005, denumitã în continuare lege.
(2) Contractul de ucenicie la locul de muncã poate conþine ºi alte clauze specifice, cu respectarea legislaþiei în vigoare.
(3) Contractul de ucenicie la locul de muncã se încheie obligatoriu în formã scrisã, în limba românã, conform art. 4 alin.
(3) din lege, ºi se evidenþiazã în registrul general de evidenþã a salariaþilor, cu menþiunea "CULM".
(4) Contractul de ucenicie la locul de muncã se încheie pe duratã determinatã potrivit art. 7 alin. (1) din lege. Durata contractului de ucenicie la locul de muncã reprezintã durata necesarã dobândirii competenþelor/calificãrii de cãtre ucenic, inclusiv perioada necesarã evaluãrii finale a ucenicului.
(5) Programul de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã constituie parte integrantã a contractului de ucenicie la locul de muncã.
(6) Contractul de ucenicie la locul de muncã nu poate fi cumulat cu un alt contract de ucenicie la locul de muncã.
(7) Pãrþile sunt libere ºi egale la negocierea clauzelor ºi la încheierea contractului de ucenicie la locul de muncã.
(8) Modelul-cadru al contractului de ucenicie la locul de muncã este prevãzut în anexa nr. 1.
Art. 3. - Contractul de ucenicie la locul de muncã poate înceta în condiþiile prevãzute de Legea nr. 53/2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
Art. 4. - Verificarea îndeplinirii condiþiilor pe care trebuie sã le întruneascã o persoanã pentru a fi încadratã ca ucenic se face de cãtre angajator, pe baza urmãtoarelor documente:
a) actul de identitate, certificatul de naºtere ºi actul de studii care atestã îndeplinirea condiþiilor de acces la formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã, pentru persoanele prevãzute la art. 5 alin. (1) din lege;
b) actul de identitate, certificatul de naºtere, acordul scris al pãrinþilor sau, dupã caz, al reprezentanþilor legali ºi actele de studii care atestã îndeplinirea condiþiilor de acces la formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã, pentru persoanele prevãzute la art. 5 alin. (2) din lege;
c) paºaportul ºi permisul de muncã, precum ºi actele de studii care atestã îndeplinirea condiþiilor de acces la formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã, pentru persoanele prevãzute la art. 5 alin. (3) din lege.
Art. 5. - Persoanele care urmeazã a fi încadrate în muncã în calitate de ucenici vor da o declaraþie pe propria rãspundere cã nu deþin o calificare pentru ocupaþia în care se organizeazã ucenicia la locul de muncã.
Art. 6. - Femeile aflate în situaþia prevãzutã la art. 5 alin. (4) din lege au toate drepturile ºi obligaþiile prevãzute de dispoziþiile Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecþia maternitãþii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 25/2004, cu modificãrile ulterioare.
Art. 7. - Durata contractului de ucenicie la locul de muncã se stabileºte în funcþie de ocupaþia/calificarea pentru care urmeazã sã se pregãteascã ucenicul ºi de competenþele dobândite anterior de cãtre ucenic, fãrã a putea fi mai micã de:
a) 6 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncã se organizeazã pentru dobândirea unei calificãri de nivel 1;
b) 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncã se organizeazã pentru dobândirea unei calificãri de nivel 2 sau pentru dobândirea competenþelor specifice ocupaþiilor cuprinse în grupele majore 5, 6, 7 ºi 8 din Clasificarea ocupaþiilor din România;
c) 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncã se organizeazã pentru dobândirea unei calificãri de nivel 3 sau pentru dobândirea competenþelor specifice ocupaþiilor cuprinse în grupele majore 3 ºi 4 din Clasificarea ocupaþiilor din România.
Art. 8. - Perioada de probã la care poate fi supus ucenicul face parte integrantã din durata pentru care se încheie contractul de ucenicie la locul de muncã.
Art. 9. - (1) Contractul de ucenicie la locul de muncã poate înceta din iniþiativa angajatorului la data expirãrii perioadei de probã, atunci când se constatã cã ucenicul nu corespunde procesului de pregãtire prin muncã.
(2) În cazul în care contractul de ucenicie la locul de muncã înceteazã dupã expirarea perioadei de probã, dar înaintea expirãrii termenului pentru care a fost încheiat, angajatorul este obligat sã acorde ucenicului toate drepturile stabilite prin contract, pentru perioada lucratã.
(3) Pe acelaºi loc de muncã nu pot fi angajaþi succesiv mai mult de 3 ucenici pe perioada de probã.
Art. 10. - (1) La cererea ucenicului care are domiciliul în altã localitate, fãrã posibilitãþi de navetã zilnicã, angajatorul are obligaþia de a asigura condiþii de cazare ºi masã în condiþiile legii.
(2) În cazul prevãzut la alin. (1) ucenicul are obligaþia, potrivit art. 7 alin. (8) din lege, de a achita contravaloarea serviciilor de cazare, fãrã ca aceastã sumã sã depãºeascã 50% din venitul net salarial realizat de ucenic la locul de muncã, conform contractului de ucenicie la locul de muncã.
(3) Unitãþile de profil autorizate, prevãzute la art. 7 alin. (7) din lege, sunt unitãþi autorizate conform dispoziþiilor legale sã ofere servicii de cazare ºi masã, respectiv: cãmine, cantine, pensiuni ºi hoteluri.
Art. 11. - (1) Pentru coordonarea activitãþii de formare profesionalã a ucenicului, angajatorul desemneazã un maistru de ucenicie atestat pentru aceastã activitate.
(2) Atribuþiile, drepturile ºi obligaþiile maistrului de ucenicie în raport cu activitatea de coordonare a activitãþii de formare profesionalã a ucenicului se stabilesc prin act adiþional la contractul individual de muncã al maistrului de ucenicie.
(3) În îndeplinirea atribuþiilor ce îi revin, maistrul de ucenicie are în principal urmãtoarele obligaþii:
a) sã asigure condiþiile necesare pregãtirii practice a ucenicului ºi sã îl îndrume profesional, în concordanþã cu standardul ocupaþional sau cu standardul de pregãtire profesionalã conform cãruia se realizeazã pregãtirea;
b) sã evalueze periodic progresul înregistrat de ucenic în pregãtirea practicã;
c) sã menþinã permanent legãtura ºi sã colaboreze cu furnizorul de formare profesionalã care asigurã pregãtirea teoreticã a ucenicului;
d) sã menþinã legãtura cu pãrinþii sau cu tutorele ucenicului minor pentru a se informa reciproc cu privire la evoluþia profesionalã a acestuia;
e) sã monitorizeze permanent evoluþia ucenicului ºi sã raporteze periodic angajatorului stadiul de pregãtire al acestuia;
f) sã nu dispunã ucenicului sarcini care nu au legãturã cu programa de pregãtire profesionalã;
g) sã nu punã în pericol viaþa, integritatea ºi persoana ucenicului;
h) sã asigure respectarea tuturor drepturilor ucenicului la locul de muncã;
i) sã elaboreze programul de pregãtire în concordanþã cu standardul ocupaþional sau cu standardul de pregãtire profesionalã.
(4) În îndeplinirea atribuþiilor ce îi revin, maistrul de ucenicie are în principal urmãtoarele drepturi:
a) sã coordoneze activitatea de pregãtire profesionalã a ucenicului;
b) sã stabileascã sarcinile de lucru ale ucenicului în conformitate cu programa de pregãtire;
c) sã propunã acordarea de stimulente sau sancþionarea ucenicului;
d) sã solicite furnizorului de formare profesionalã care asigurã pregãtirea teoreticã a ucenicului informãri cu privire la progresele înregistrate de acesta;
e) sã solicite angajatorului asigurarea condiþiilor necesare dobândirii de cãtre ucenic a competenþelor specifice ocupaþiei/calificãrii pentru care a fost încheiat contractul de ucenicie la locul de muncã;
f) sã aibã acces prioritar la formarea profesionalã în domeniul sãu de activitate.
Art. 12. - (1) Ucenicul poate fi delegat în urmãtoarele situaþii:
a) în cazul în care maistrul de ucenicie este delegat ºi la angajatorul cesionar se poate organiza activitatea în aºa fel încât se poate asigura pregãtirea teoreticã ºi practicã a ucenicului;
b) în cazul în care raporturile de muncã ale maistrului de ucenicie se suspendã sau înceteazã ºi angajatorul are posibilitatea sã asigure în continuare pregãtirea ucenicului în altã locaþie;
c) în cazul în care pregãtirea teoreticã sau practicã impune delegarea ucenicului.
(2) Ucenicul nu poate fi detaºat.
(3) În situaþia prevãzutã la alin. (1) lit. a), angajatorul de ucenici este obligat sã anunþe direcþiei de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti modificarea condiþiilor de desfãºurare a programului de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã, cu minimum 30 de zile calendaristice înaintea producerii acestora.
Art. 13. - Autorizarea angajatorului prevãzutã la art. 11 din lege reprezintã procesul în urma cãruia angajatorii care îndeplinesc condiþiile prevãzute de prezentele norme pot organiza formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã ºi încheia contracte de ucenicie la locul de muncã.
Art. 14. - (1) Autorizarea angajatorilor se realizeazã, potrivit art. 11 din lege, de cãtre Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei prin direcþiile de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþene sau a municipiului Bucureºti, pentru o perioadã de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire.
(2) Autorizarea se face în baza îndeplinirii criteriilor de evaluare stabilite de legislaþia în vigoare pentru autorizarea furnizorilor de formare profesionalã pentru fiecare dintre ocupaþiile/calificãrile pentru care angajatorul doreºte sã organizeze ucenicie la locul de muncã.
(3) În cazul în care angajatorul nu poate asigura condiþiile necesare dobândirii tuturor competenþelor prevãzute de standardul ocupaþional/standardul de pregãtire profesionalã se poate prezenta pentru autorizare în parteneriat cu alþi angajatori sau furnizori de formare profesionalã autorizaþi în condiþiile prevãzute de legislaþia privind formarea profesionalã a adulþilor.
(4) În cazul prevãzut la alin. (3) angajatorul care solicitã autorizarea poartã responsabilitatea pentru formarea profesionalã a ucenicului, atribuþiile fiecãruia dintre parteneri fiind stabilite prin contracte de colaborare.
(5) Criteriile de evaluare a angajatorilor care solicitã autorizarea pentru formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã vizeazã:
a) programul de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã;
b) resursele necesare desfãºurãrii programului de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã.
Art. 15. - Angajatorul care solicitã autorizarea trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiþii:
a) sã dispunã de resurse materiale, umane ºi financiare necesare organizãrii ºi desfãºurãrii uceniciei la locul de muncã;
b) sã dispunã de un program de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã pentru ocupaþia/calificarea pentru care doreºte sã angajeze ucenici.
Art. 16. - Resursele materiale, umane ºi financiare ale angajatorului reprezintã:
a) resursele materiale - spaþiile ºi dotãrile necesare pentru dobândirea de cãtre ucenic a tuturor competenþelor prevãzute de programa de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã;
b) resursele umane - persoanele cu atribuþii în pregãtirea teoreticã ºi practicã, denumite în continuare formatori ºi maiºtri de ucenicie;
c) resursele financiare - resursele care sã îi permitã angajatorului plata salariului ºi a celorlalte drepturi cãtre ucenic.
Art. 17. - Angajatorul care solicitã autorizarea va depune direct sau prin poºtã, cu confirmare de primire, la direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti pe a cãrei razã teritorialã îºi desfãºoarã activitatea, un dosar care conþine urmãtoarele documente:
a) cerere;
b) documentele privind organizarea ºi funcþionarea angajatorului potrivit legislaþiei în vigoare;
c) dovada cã angajatorul îºi îndeplineºte obligaþiile eligibile de platã a impozitelor, taxelor ºi contribuþiilor, potrivit legislaþiei în vigoare;
d) avize pentru funcþionare ºi autorizaþii, în copie, dupã cum urmeazã:
- autorizaþia PSI;
- autorizaþia de mediu;
- autorizaþia de protecþia muncii;
- autorizaþia sanitar-veterinarã;
- autorizaþia de la autoritatea de reglementare a domeniului de activitate, obligatorie în cazul în care ocupaþia/calificarea pentru care se organizeazã programul de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã face parte din categoria ocupaþiilor/calificãrilor reglementate sub aspectul formãrii;
e) dovada resurselor:
(i) materiale:
- prezentarea spaþiilor în care se va desfãºura pregãtirea teoreticã ºi practicã a ucenicului ºi a echipamentelor aferente acestora, precum ºi a documentelor care atestã deþinerea acestora cel puþin pentru perioada de 4 ani pentru care se solicitã autorizarea;
- contractele de colaborare încheiate cu alþi angajatori sau furnizori de formare profesionalã autorizaþi, în cazul în care angajatorul nu are condiþii pentru a asigura dobândirea tuturor competenþelor prevãzute de standardul ocupaþional/standardul de pregãtire profesionalã;
(ii) umane:
- un CV al fiecãrui formator ºi maistru de ucenicie, însoþit de documentul (în copie) prin care a fost atestat pentru calificarea/ocupaþia pentru care se solicitã autorizarea ºi de acordul scris al acestuia pentru a coordona formarea profesionalã a ucenicului;
(iii) financiare:
- bilanþul contabil pentru anul anterior solicitãrii autorizãrii ºi balanþa contabilã pentru luna precedentã solicitãrii;
f) programul de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã.
#PAGEBREAK#
Art. 18. - În cazul în care se constatã cã documentaþia este incompletã sau prezintã unele nereguli, direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti atenþioneazã angajatorul, în scris, în termen de 5 zile, acesta având dreptul de a completa documentaþia sau de a remedia neregulile în termen de 30 de zile.
Art. 19. - Direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti transmite dosarul, de îndatã ce documentaþia este completã ºi corectã, comisiei de autorizare a furnizorilor de formare profesionalã, solicitându-i acesteia avizul.
Art. 20. - (1) Pentru eliberarea avizului comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesionalã desemneazã 2 specialiºti a cãror pregãtire ºi experienþã au legãturã directã cu ocupaþia/calificarea respectivã, pentru a analiza îndeplinirea criteriilor de evaluare.
(2) Desemnarea specialiºtilor pentru evaluarea angajatorilor se face din listele nominale de specialiºti aprobate de comisiile de autorizare.
(3) Specialiºtii desemnaþi pentru evaluarea unui angajator sunt obligaþi sã dea declaraþii pe propria rãspundere cã nu se aflã în nici una dintre urmãtoarele situaþii de incompatibilitate:
a) nu se aflã în raport de rudenie pânã la gradul al III-lea inclusiv cu angajatorul sau, dupã caz, cu reprezentantul legal al acestuia;
b) nu se aflã într-un raport patrimonial cu angajatorul sau, dupã caz, cu reprezentantul legal al acestuia;
c) nu au participat la elaborarea programului de formare profesionalã supus avizãrii;
d) nu au calitatea de formator sau de maistru de ucenicie în cadrul acestui program.
Art. 21. - (1) Fiecare specialist verificã în mod independent dacã sunt îndeplinite criteriile de acordare a avizului, atât prin analiza documentaþiei din dosarul de autorizare, cât ºi prin deplasare la locul de desfãºurare a pregãtirii teoretice ºi practice a ucenicului.
(2) Specialiºtii consemneazã independent rezultatele evaluãrii într-un raport de evaluare, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2.
(3) În cazul în care specialiºtii constatã neîndeplinirea unor criterii de evaluare, consemneazã acest fapt în raportul de evaluare ºi le comunicã de îndatã angajatorului, acesta având dreptul ca în termen de maximum 30 de zile sã aducã dovezi de remediere a neregulilor constatate.
Art. 22. - (1) Comisia de autorizare analizeazã documentaþia depusã de angajator ºi rapoartele de evaluare întocmite de specialiºti ºi decide acordarea sau neacordarea avizului pentru autorizarea angajatorului.
(2) Comisia de autorizare soluþioneazã solicitarea de eliberare a avizului în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrãrii acesteia sau de la data remedierii neregulilor constatate de specialiºti.
Art. 23. - Comisia de autorizare transmite direcþiei de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti dosarul de autorizare însoþit de decizia de acordare ori neacordare a avizului ºi motivarea acesteia, în termen de 5 zile de la luarea ei.
Art. 24. - (1) Direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti emite ºi comunicã angajatorului decizia de acordare ori neacordare a autorizaþiei pentru organizarea formãrii profesionale prin ucenicie la locul de muncã ºi încheierea contractelor de ucenicie la locul de muncã, în termen de 5 zile de la primirea avizului comisiei de autorizare.
(2) Autorizaþia se identificã prin serie, numãr ºi data deciziei de acordare a autorizaþiei, iar modelul acesteia este prevãzut în anexa nr. 3.
(3) Autorizaþia se elibereazã de cãtre direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti reprezentantului legal al angajatorului, în termen de cel mult 30 de zile de la data emiterii deciziei.
(4) În cazul pierderii, sustragerii sau deteriorãrii autorizaþiei, angajatorul poate solicita eliberarea unui duplicat al autorizaþiei în condiþiile prevãzute de legislaþia în vigoare.
Art. 25. - (1) Angajatorul cãruia i s-a respins cererea de autorizare ca urmare a avizului nefavorabil acordat de cãtre comisia de autorizare poate contesta aceastã decizie la Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei, în termen de maximum 30 de zile de la data comunicãrii.
(2) Angajatorul nemulþumit de rãspunsul primit de la Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei în soluþionarea contestaþiei se poate adresa instanþelor judecãtoreºti competente în condiþiile prevãzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificãrile ulterioare.
Art. 26. - Angajatorii autorizaþi sunt monitorizaþi prin evaluarea periodicã a modului de îndeplinire a criteriilor care au stat la baza procesului de autorizare.
Art. 27. - (1) Monitorizarea angajatorilor autorizaþi se realizeazã de echipe de monitorizare formate din minimum douã persoane desemnate prin decizie a directorului direcþiei de muncã, solidaritate socialã ºi familie.
(2) Echipa de monitorizare verificã modul în care sunt respectate de cãtre angajator toate condiþiile de autorizare ºi întocmeºte un raport de monitorizare.
(3) Nerespectarea condiþiilor de autorizare a angajatorilor pentru formarea profesionalã a ucenicilor la locul de muncã poate determina retragerea autorizaþiei.
(4) Direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie analizeazã raportul de monitorizare ºi poate decide menþinerea sau retragerea autorizaþiei.
Art. 28. - (1) Retragerea autorizaþiei se face de cãtre direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti care a eliberat-o.
(2) Retragerea autorizaþiei poate avea loc în urmãtoarele cazuri:
a) în urma constatãrii nerespectãrii condiþiilor de autorizare de cãtre echipa de monitorizare, dacã angajatorul nu a luat mãsuri de remediere a deficienþelor în termen de 30 de zile de la data procesului-verbal întocmit de cãtre echipa de monitorizare;
b) în cazul în care la douã serii consecutive de ucenici se constatã o ratã de abandon mai mare de 50% sau o ratã de promovare mai micã de 70%;
c) la sesizarea inspectorilor de muncã pentru încãlcarea prevederilor privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea ºi încetarea contractului de ucenicie la locul de muncã;
d) în cazul în care se constatã încãlcarea de 3 ori într-un an de cãtre angajator a dispoziþiilor prevãzute la art. 4 alin. (3), art. 5 alin. (1), (2) ºi (4), art. 6 alin. (1) ºi (3), art. 7 alin. (1, (2), (4)-(8), art. 9, art. 10 alin. (1) ºi (2), art. 15, art. 17 alin. (3) din lege, sancþionate contravenþional conform art. 26 alin. (1) din lege.
(3) În cazul retragerii autorizaþiei în situaþiile prevãzute la alin. (2) lit. d) se suspendã dreptul de a obþine o nouã autorizaþie pentru o perioadã de 4 ani de la data retragerii acesteia.
(4) Retragerea autorizaþiei poate fi contestatã de cãtre angajator la Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(5) Solicitantul nemulþumit de rãspunsul primit de la Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei în soluþionarea contestaþiei se poate adresa instanþelor judecãtoreºti competente în condiþiile prevãzute de Legea nr. 554/2004, cu modificãrile ulterioare.
(6) În cazul în care angajatorii autorizaþi au fost sancþionaþi contravenþional de 3 ori într-un an pentru faptele prevãzute la art. 26 alin. (1) din lege, direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie care a eliberat autorizaþia declanºeazã, la solicitarea inspectorilor de muncã, procedura de retragere a acesteia.
Art. 29. - Persoana care solicitã atestarea ca maistru de ucenicie trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiþii cumulative:
a) sã deþinã o calificare pentru ocupaþia/calificarea pentru care doreºte sã obþinã atestarea;
b) sã aibã o experienþã profesionalã de cel puþin 3 ani din ultimii 5 ani în ocupaþia/calificarea pentru care solicitã atestarea; în cazul persoanelor fizice autorizate sã desfãºoare activitãþi economice, sã aibã o experienþã profesionalã de 1 an din ultimii 2 ani;
c) sã fi participat la cursuri de formare a formatorilor, finalizate cu certificate;
d) sã nu aibã cazier judiciar;
e) sã fie apt din punct de vedere medical.
Art. 30. - (1) Solicitantul atestatului de maistru de ucenicie va depune la direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti un dosar cu urmãtoarele documente:
a) cerere;
b) copie a actului de identitate;
c) copie legalizatã de pe documentul care atestã calificarea profesionalã;
d) copie certificatã pentru conformitate a carnetului de muncã sau adeverinþã din care sã reiasã experienþa profesionalã;
e) copie de pe documentul care atestã participarea la un program de formare a formatorilor, cu excepþia persoanelor fizice autorizate ºi a membrilor asociaþiei familiale;
f) cazier judiciar;
g) adeverinþã medicalã din care sã reiasã cã persoana este aptã din punct de vedere medical;
h) recomandare de la locul de muncã, cu excepþia persoanelor fizice autorizate.
(2) În cazul în care persoana care solicitã atestarea ca maistru de ucenicie este persoanã fizicã autorizatã sau membru al asociaþiei familiale, calificarea profesionalã se atestã cu documentele prin care aceasta ºi-a dobândit calificarea în vederea obþinerii autorizaþiei pentru desfãºurarea de activitãþi economice în mod independent sau în cadrul unei asociaþii familiale.
Art. 31. - (1) Direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti solicitã avizul comisiei de autorizare a furnizorilor de formare profesionalã, cãreia îi transmite dosarul solicitantului, în termen de 3 zile de la data depunerii dosarului complet.
(2) În urma analizãrii cererii ºi dosarului solicitantului, comisia de autorizare decide acordarea sau neacordarea avizului, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii avizului de cãtre direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie.
(3) Decizia de acordare sau neacordare a avizului se transmite, împreunã cu dosarul solicitantului, la direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti, care elibereazã atestatul ori respinge cererea, expunând motivele, în termen de 5 zile de la data comunicãrii deciziei comisiei de autorizare.
(4) Modelul atestatului de maistru de ucenicie este prevãzut în anexa nr. 4.
(5) Decizia de respingere a cererii poate fi contestatã de cãtre solicitant la Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(6) Solicitantul nemulþumit de rãspunsul primit de la Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei în soluþionarea contestaþiei se poate adresa instanþelor judecãtoreºti competente în condiþiile prevãzute de Legea nr. 554/2004, cu modificãrile ulterioare.
Art. 32. - (1) Calificãrile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncã sunt cele prevãzute de Nomenclatorul calificãrilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, aprobat prin Ordinul ministrului muncii, solidaritãþii sociale ºi familiei ºi al ministrului educaþiei, cercetãrii ºi tineretului nr. 35/3.112/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 4 februarie 2004.
(2) Ocupaþiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncã sunt cele cuprinse în Clasificarea ocupaþiilor din România la grupele majore 3, 4, 5, 6, 7 ºi 8.
Art. 33. - (1) Organizarea uceniciei la locul de muncã se face în conformitate cu programul de ucenicie la locul de muncã pentru care a fost autorizat angajatorul.
(2) Responsabilitatea elaborãrii ºi desfãºurãrii programului de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã revine angajatorului care solicitã autorizarea.
(3) Pentru elaborarea programului de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã, angajatorul poate colabora cu alþi angajatori, asociaþii profesionale sau furnizori de formare profesionalã autorizaþi.
Art. 34. - (1) Programul de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã cuprinde planul ºi programa de pregãtire pentru ocupaþia/calificarea respectivã ºi se elaboreazã pe baza standardului ocupaþional sau pe baza standardului de pregãtire profesionalã, aprobate în condiþiile prevederilor legale.
(2) Planul de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã conþine cel puþin urmãtoarele elemente:
a) ocupaþia/calificarea pentru care se organizeazã programul de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã;
b) condiþiile de acces la programul de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã;
c) obiectivele urmãrite, exprimate în competenþele pe care ucenicul trebuie sã le dobândeascã, identificate conform standardului ocupaþional/standardului de pregãtire profesionalã;
d) durata totalã a programului de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã, exprimatã în ore, ºi repartizarea acesteia pe luni, sãptãmâni ºi zile, precum ºi raportul teorie/practicã;
e) modalitatea de dobândire a competenþelor (teorie/practicã) ºi numãrul de ore alocat dobândirii fiecãreia dintre competenþele identificate;
f) locul de desfãºurare a pregãtirii teoretice ºi practice pentru fiecare dintre competenþele urmãrite;
g) periodicitatea evaluãrii ºi modalitatea de realizare a acesteia;
h) certificarea formãrii profesionale prin ucenicie la locul de muncã.
(3) Programa de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã conþine cel puþin urmãtoarele elemente:
a) competenþele ce urmeazã a fi dobândite de ucenic;
b) conþinutul pregãtirii teoretice/practice;
c) metodele ºi tehnicile de formare utilizate pentru dobândirea competenþelor;
d) mijloacele ºi materialele utilizate;
e) criteriile de evaluare.
(4) Maistrul de ucenicie consemneazã observaþiile sale cu privire la realizarea programului de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã, precum ºi progresele înregistrate de fiecare dintre ucenici în Jurnalul de ucenicie.
(5) Jurnalul de ucenicie are regimul documentelor cu regim special ºi se pãstreazã în arhiva unitãþii 5 ani.
(6) Modelul Jurnalului de ucenicie este prevãzut în anexa nr. 5.
Art. 35. - (1) În cazul programelor de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã organizate pentru calificãrile cuprinse în Nomenclatorul calificãrilor pentru care se pot organiza programe de formare profesionalã finalizate cu certificate de calificare, condiþiile de acces sunt cele prevãzute în anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanþei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulþilor, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 522/2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
(2) În cazul programelor de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã organizate pentru ocupaþiile cuprinse în Clasificarea ocupaþiilor din România la grupele majore 3, 4, 5, 6, 7 ºi 8, condiþiile de acces sunt date de nivelul educaþional, astfel:
a) pentru grupele majore 3 ºi 4 - minimum liceul cu diplomã de bacalaureat;
b) pentru grupele majore 5, 6, 7 ºi 8 - minimum învãþãmântul obligatoriu.
Art. 36. - (1) Evaluarea finalã a activitãþii de formare profesionalã a ucenicului este organizatã de angajatorul cu care acesta a încheiat contractul de ucenicie la locul de muncã.
(2) Angajatorul va comunica comisiei de autorizare judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, cu cel puþin 30 de zile înainte de data evaluãrii finale, data propusã pentru susþinerea probelor de evaluare ºi va solicita nominalizarea comisiei de examinare.
Art. 37. - (1) Solicitarea angajatorului de nominalizare a comisiei de examinare va conþine urmãtoarele elemente:
a) datele de identificare ale angajatorului;
b) domeniul ocupaþional, calificarea/ocupaþia în care se pregãteºte ucenicul;
c) data, ora ºi locul unde va avea loc evaluarea;
d) numãrul ucenicilor care vor fi evaluaþi;
e) numele maistrului de ucenicie care a asigurat pregãtirea ucenicului.
(2) Dupã primirea solicitãrii din partea angajatorului, comisia de autorizare judeþeanã, respectiv a municipiului Bucureºti, va selecta din listele de specialiºti douã persoane, care, împreunã cu maistrul de ucenicie, vor alcãtui comisia de examinare.
(3) Decizia privind componenþa comisiei de examinare va fi comunicatã angajatorului cu cel puþin 10 zile înainte de data stabilitã pentru evaluarea finalã.
(4) Angajatorul poate participa personal sau printr-un reprezentant, în calitate de invitat, la evaluarea finalã.
Art. 38. - (1) Comisia de examinare este alcãtuitã din maistrul de ucenicie ºi cei 2 specialiºti nominalizaþi de cãtre comisia de autorizare, unul dintre aceºtia având ºi calitatea de preºedinte.
(2) În cadrul comisiei de examinare au drept de notare numai cei 2 membri ai comisiei.
(3) Comisia de examinare are urmãtoarele atribuþii:
a) verificã condiþiile tehnice de desfãºurare a evaluãrii ucenicului, iar în cazul în care constatã cã acestea nu sunt corespunzãtoare, decide amânarea evaluãrii;
b) aprobã graficul de desfãºurare a evaluãrii ºi îl comunicã angajatorului ºi ucenicului;
c) selecteazã subiectele pentru proba practicã, care nu poate depãºi 3 ore, pe baza variantelor de subiecte propuse de angajator;
d) selecteazã subiectele propuse de angajator pentru proba teoreticã, astfel încât sã se acopere integral programa de pregãtire;
e) asigurã confidenþialitatea subiectelor pânã la comunicarea lor participanþilor la evaluarea finalã;
f) stabileºte rezultatul evaluãrii finale ºi îl comunicã angajatorului ºi ucenicului;
g) întocmeºte procesul-verbal cu privire la modul de desfãºurare ºi rezultatele obþinute de ucenic, conform modelului prevãzut în anexa nr. 6, pe baza cãruia comisia de autorizare va elibera documentele de absolvire.
(4) Activitatea comisiei de examinare se desfãºoarã în prezenþa tuturor membrilor acesteia.
Art. 39. - (1) Costurile prilejuite de evaluarea finalã a ucenicului sunt suportate de angajator.
(2) Pentru a asigura o bunã desfãºurare a evaluãrii finale, angajatorul are urmãtoarele obligaþii:
a) sã punã la dispoziþia comisiei de examinare lista cu numele, prenumele ºi datele personale ale ucenicului ce urmeazã sã fie evaluat ºi documentele care atestã parcurgerea programului de pregãtire;
b) sã prezinte comisiei de examinare 3 variante de subiecte atât pentru proba teoreticã, cât ºi pentru proba practicã, conform programului de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã;
c) sã asigure condiþiile necesare desfãºurãrii probelor de evaluare;
d) sã întocmeascã documentaþia privind evaluarea ucenicului ºi sã asigure pãstrarea acesteia pentru o perioadã de 5 ani.
Art. 40. - (1) Evaluarea finalã a pregãtirii ucenicului se realizeazã printr-o probã teoreticã ºi o probã practicã sau numai printr-o probã practicã, atunci când programul de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã prevede numai pregãtirea practicã.
(2) Modalitatea de susþinere a probelor de evaluare se stabileºte prin programa de pregãtire profesionalã a ucenicului, astfel:
a) pentru proba practicã, realizarea unei lucrãri practice în faþa comisiei de examinare, în condiþii reale de muncã;
b) pentru proba teoreticã, lucrare scrisã/examinare oralã.
#PAGEBREAK#
Art. 41. - (1) Aprecierea rezultatelor la probele de examinare se face cu note de a 1 la 10.
(2) Notarea pentru fiecare probã se face în mod independent de cãtre membrii comisiei de examinare, nota finalã reprezentând media aritmeticã a mediei notelor acordate pentru fiecare probã.
(3) Media finalã la examenul de absolvire reprezintã media aritmeticã a notelor acordate la cele douã probe ºi se consemneazã în procesul-verbal de examinare.
(4) Ucenicul care a obþinut minimum nota finalã 6 la probele de examinare este declarat "promovat" ºi primeºte certificatul prevãzut de legislaþia în vigoare.
Art. 42. - (1) Dupã încheierea evaluãrii finale a ucenicului, comisia de examinare încheie în termen de 24 de ore un proces-verbal.
(2) Procesul-verbal se întocmeºte în douã exemplare; un exemplar rãmâne la angajator, iar celãlalt se înainteazã la direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã sau a municipiului Bucureºti, pentru a fi pãstratã la dosarul de autorizare.
(3) În baza procesului-verbal prevãzut la alin. (1), angajatorul care a organizat evaluarea finalã a ucenicilor preia de la comisia de autorizare, contra cost, certificatele ºi anexele la acestea, pe bazã de proces-verbal de predare-primire, le pãstreazã în condiþii de siguranþã ºi þine evidenþa lor.
Art. 43. - (1) Absolvenþilor programelor de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã, organizate pentru calificãrile cuprinse în Nomenclatorul calificãrilor pentru care se pot organiza programe de formare profesionalã finalizate cu certificate de calificare, li se elibereazã certificate de calificare profesionalã.
(2) Absolvenþilor programelor de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã, organizate pentru ocupaþiile cuprinse în Clasificarea ocupaþiilor din România la grupele majore 3, 4, 5, 6, 7 ºi 8, li se elibereazã certificate de absolvire, având valoarea unor certificate de calificare parþialã.
(3) Modelul certificatelor de calificare profesionalã ºi de absolvire este prevãzut în anexele nr. 4 ºi 5 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanþei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulþilor, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 522/2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
(4) Certificatele de calificare profesionalã ºi de absolvire sunt însoþite de suplimentul descriptiv al certificatului, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 6 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanþei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulþilor, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
Art. 44. - (1) Completarea certificatelor ce vor fi înmânate ucenicilor declaraþi promovaþi se face de cãtre o persoanã desemnatã de angajator, pe baza datelor din contractul de ucenicie la locul de muncã.
(2) Preºedintele comisiei de examinare semneazã certificatele ºi rãspunde de corectitudinea datelor înscrise.
(3) Certificatele completate greºit sau deteriorate se anuleazã ºi se depun la comisia de autorizare.
(4) În cazul pierderii sau distrugerii certificatului, angajatorul poate elibera la cerere un duplicat întocmit pe baza documentelor arhivate.
(5) Termenul maxim de completare a certificatelor absolvenþilor este de maximum 30 de zile de la data organizãrii evaluãrii finale.
(6) Înainte de a fi eliberate absolvenþilor, certificatele de calificare vor fi prezentate la secretariatul tehnic al comisiei de autorizare însoþite de un borderou în douã exemplare, în vederea aplicãrii timbrului sec.
(7) Pe borderou se face menþiunea "s-a aplicat timbrul sec pe un numãr de .... certificate", data, numele, prenumele ºi semnãtura persoanei care a aplicat timbrul sec.
Art. 45. - (1) Pentru acordarea sumelor prevãzute la art. 17 alin. (1) din lege, angajatorii vor încheia cu agenþia pentru ocuparea forþei de muncã judeþeanã sau a municipiului Bucureºti, în termen de 30 de zile de la data expirãrii perioadei de probã cuprinse în contractul de ucenicie la locul de muncã, o convenþie conform modelului prevãzut în anexa nr. 7.
(2) Termenul prevãzut la alin. (1) este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de sumele prevãzute la art. 17 alin. (1) din lege.
(3) În vederea încheierii convenþiei prevãzute la alin. (1) angajatorii vor depune urmãtoarele documente:
a) actul de identitate al ucenicului, în copie;
b) contractul de ucenicie la locul de muncã, în copie;
c) acordul scris al pãrinþilor sau al reprezentanþilor legali cu privire la încadrarea în muncã în calitate de ucenic al persoanelor care au vârsta sub 16 ani împliniþi, dupã caz, în copie;
d) declaraþie pe propria rãspundere, din care sã rezulte cã anterior încheierii contractului de ucenicie la locul de muncã nu au avut încheiat cu persoana în cauzã un alt contract de ucenicie la locul de muncã;
e) documente prin care se face dovada derulãrii pregãtirii teoretice a ucenicului la un furnizor de formare profesionalã autorizat conform prevederilor legale în vigoare pentru calificarea sau ocupaþia respectivã ºi prin care se atestã contravaloarea acestor servicii, dupã caz, în copie.
Art. 46. - (1) Convenþia prevãzutã la art. 45 se încheie pentru fiecare contract de ucenicie la locul de muncã pentru care angajatorul solicitã sumele prevãzute la art. 17 alin. (1) din lege.
(2) Sumele prevãzute la art. 17 alin. (1) din lege se acordã de la data expirãrii perioadei de probã cuprinse în contractul de ucenicie la locul de muncã.
(3) Sumele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. b) din lege se acordã angajatorilor care fac dovada derulãrii pregãtirii teoretice a ucenicului la un furnizor de formare profesionalã autorizat conform prevederilor legale în vigoare pentru calificarea sau ocupaþia respectivã.
(4) Prin salariu de bazã minim brut pe þarã, în vigoare, prevãzut la art. 17 alin. (1) din lege, se înþelege salariul de bazã minim brut pe þarã garantat în platã, în vigoare în luna în care se face plata.
Art. 47. - (1) Pentru verificarea ºi acordarea sumelor cuvenite lunar conform art. 17 alin. (1) din lege angajatorii sunt obligaþi sã depunã la agenþia pentru ocuparea forþei de muncã judeþeanã sau a municipiului Bucureºti, odatã cu declaraþia lunarã privind evidenþa nominalã a asiguraþilor ºi a obligaþiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru ºomaj, aferentã lunii respective, un tabel nominal cu persoanele pentru care beneficiazã de aceste sume, conform modelului din anexa la convenþia prevãzutã la art. 45 alin. (1), copie de pe fiºa de evidenþã zilnicã a salariaþilor ºi statul de platã aferente lunii respective ºi, dupã caz, documente justificative, în copie, care sã ateste contravaloarea lunarã a serviciilor de instruire teoreticã a ucenicilor.
(2) Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele prevãzute la alin. (1) pânã la expirarea termenului prevãzut de lege pentru depunerea declaraþiei lunare privind evidenþa nominalã a asiguraþilor ºi a obligaþiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru ºomaj, aferentã lunii respective, sau le completeazã altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate, sumele cuvenite potrivit art. 17 alin. (1) din lege nu se acordã.
(3) Perioada pentru care nu se acordã sumele cuvenite potrivit art. 17 alin. (1) din lege din motivele prevãzute la alin. (2) face parte din perioada de acordare a acestor sume.
(4) Stabilirea ºi încetarea drepturilor angajatorilor de a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 17 alin. (1) din lege se fac în baza dispoziþiilor emise de directorul executiv al agenþiei pentru ocuparea forþei de muncã judeþene sau a municipiului Bucureºti.
(5) Debitele provenite din acordarea sumelor prevãzute la art. 17 alin. (1) din lege se recupereazã potrivit prevederilor legale.
Art. 48. - (1) Sumele cuvenite conform art. 17 alin. (1) din lege se deduc de cãtre angajator din contribuþia pe care acesta este obligat, conform legii, sã o vireze lunar în contul bugetului asigurãrilor pentru ºomaj.
(2) În cazul în care suma cuvenitã este mai mare, diferenþa se recupereazã prin intermediul agenþiei pentru ocuparea forþei de muncã judeþene sau a municipiului Bucureºti, din bugetul asigurãrilor pentru ºomaj, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data depunerii documentelor prevãzute la art. 47.
Art. 49. - (1) În vederea aplicãrii prevederilor art. 20 din lege, agenþiile pentru ocuparea forþei de muncã judeþene sau a municipiului Bucureºti vor stabili, cu consultarea partenerilor sociali, lista calificãrilor/competenþelor profesionale solicitate pe piaþa muncii de la nivel local din judeþul respectiv pentru anul calendaristic urmãtor ºi o vor transmite Agenþiei Naþionale pentru Ocuparea Forþei de Muncã.
(2) Calificãrile/competenþele profesionale pentru care se acordã sumele prevãzute la art. 17 din lege în anul calendaristic urmãtor se aprobã anual prin ordin al preºedintelui Agenþiei Naþionale pentru Ocuparea Forþei de Muncã ºi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 50. - (1) În vederea îndeplinirii atribuþiilor ce le revin în procesul de autorizare a angajatorilor de ucenici ºi de atestare a maiºtrilor de ucenicie, direcþiile de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþene ºi a municipiului Bucureºti înfiinþeazã Registrul angajatorilor de ucenici autorizaþi la nivel judeþean ºi al municipiului Bucureºti ºi Registrul maiºtrilor de ucenicie atestaþi la nivel judeþean ºi al municipiului Bucureºti.
(2) Modelul Registrului angajatorilor de ucenici autorizaþi la nivel judeþean ºi al municipiului Bucureºti este prevãzut în anexa nr. 8.
(3) Modelul Registrului maiºtrilor de ucenicie atestaþi la nivel judeþean ºi al municipiului Bucureºti este prevãzut în anexa nr. 9.
Art. 51. - Modul de aplicare a reglementãrilor cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea ºi încetarea contractului de ucenicie la locul de muncã este supus controlului Inspecþiei Muncii prin inspectorii de muncã, potrivit art. 23 din lege.
Art. 52. - (1) Direcþiile de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþene ºi a municipiului Bucureºti þin evidenþa sancþiunilor contravenþionale aplicate angajatorilor autorizaþi.
(2) În acest sens, organele de control au obligaþia de a comunica direcþiilor de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþene sau a municipiului Bucureºti, care au eliberat autorizaþia, o copie a procesului-verbal de constatare a contravenþiei ºi aplicare a sancþiunii contravenþionale necontestate în termenul prevãzut de lege sau o copie a hotãrârii judecãtoreºti rãmase definitivã ºi irevocabilã, prin care s-a soluþionat contestaþia angajatorului autorizat cu privire la procesul-verbal de constatare a contravenþiei ºi aplicare a sancþiunii contravenþionale.
Art. 53. - În îndeplinirea atribuþiilor de control inspectorii de muncã au obligaþiile ºi drepturile prevãzute de art. 18 ºi 19 din Legea nr. 108/1999 privind înfiinþarea ºi organizarea Inspecþiei Muncii, republicatã.
Art. 54. - Inspectorii de muncã sunt competenþi sã constate sãvârºirea contravenþiilor prevãzute la art. 26 alin. (1) din lege ºi sã aplice sancþiunile contravenþionale prevãzute de legislaþia în vigoare referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea ºi încetarea contractului individual de muncã.
Art. 55. - Controlul asupra modului în care este organizatã ºi se desfãºoarã ucenicia la locul de muncã se realizeazã, în conformitate cu prevederile art. 24 din lege, de cãtre Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei prin direcþiile de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþene ºi a municipiului Bucureºti.
Art. 56. - Anexele nr. 1-9*) fac parte integrantã din prezentele norme.
___________
*) Anexele nr. 1-9 sunt reproduse în facsimil.
ANEXA Nr. 1
Modelul cadru al contractului de ucenicie la locul de muncã
CONTRACT DE UCENICIE LA LOCUL DE MUNCÃ
A. Pãrþile contractante:
1. Angajatorul, persoanã juridicã/fizicã/asociaþie familialã ................ cu sediul/domiciliul în ......................................................., înregistratã la Registrul Comerþului/autoritãþile administraþiei publice locale din ........................................ sub numãrul ................... cod fiscal ......................... cod unic de înregistrare ...................... telefon ............., reprezentatã legal prin ................................, în calitate de ...............................
ºi
2. Ucenicul, dl./d-na ............, domiciliat/ã în localitatea ............, str. ....................................., nr. ..., bloc ...., apartament ...., sector/judeþ ........................., posesor al Bl/CI/paºaport seria ........ nr. .............., eliberat/ã de ............... la data de .................., CNP ........................... (permis de muncã)............................. .
Am încheiat prezentul contract de ucenicie la locul de muncã, prin care am convenit asupra urmãtoarelor clauze:
B. Obiectul contractului: ...................................................
C. Durata contractului: de la data de ............. la data de ..............
D. Calificarea/competenþele care urmeazã a fi dobânditã/e de ucenic: ......................................
E. Pregãtirea ucenicului urmeazã sã fie coordonatã de ......................, în calitate de maistru de ucenicie, având atestatul nr. ........................
F. 1. Locul de desfãºurare a activitãþii de pregãtire teoreticã .............
2. Locul de desfãºurare a activitãþii de pregãtire practicã .................
G. Tipul certificatului obþinut la absolvirea programului de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã: ..................................
H. Repartizarea programului de pregãtire teoreticã ºi practicã:
1) Durata zilnicã a pregãtirii practice ............................... între orele ................
2) Durata zilnicã a pregãtirii teoretice .............................. între orele ................
I. Durata totalã a programului de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã: ......................................................................
J. Atribuþiile ucenicului ...................................................
K. Durata concediului de odihnã anual: ......................................
L. Durata concediului suplimentar: ..........................................
M. Durata concediului plãtit pentru studii: .................................
N. Salarizare
1) Ucenicul urmeazã sã beneficieze de un salariu de bazã lunar de ........... lei la care se adaugã:
a) sporuri ......................................................
b) indemnizaþii .................................................
c) alte adaosuri ................................................
d) alte avantaje în naturã ......................................
2) data/datele la care se achitã drepturile salariale sunt: .................
3) data/datele la care se acordã adaosurile ºi avantajele în naturã: ........................................................................
O. Drepturi specifice legate de sãnãtatea ºi securitatea în muncã:
1) echipamentul de protecþie: ...............................................
2) echipamentul de lucru: ...................................................
3) antidoturi: ..............................................................
4) alimentaþie suplimentarã de protecþie: ...................................
5) alte drepturi ºi obligaþii privind sãnãtatea ºi securitatea în muncã: .........................................................................
P. Alte clauze:
1) perioada de probã ........................................................
2) perioada de preaviz în cazul în care încetarea raporturilor de muncã se face din iniþiativa angajatorului este de ......................................
3) perioada de preaviz în cazul în care încetarea raporturilor de muncã se face din iniþiativa angajatului este de ........................................
4) se interzice ucenicului minor sã presteze activitate în condiþii grele, vãtãmãtoare sau periculoase
5) se interzice ucenicului minor sã presteze muncã de noapte ºi muncã suplimentarã
6) alte clauze: .............................................................
R. Riscurile specifice locului de desfãºurare a activitãþii practice ºi teoretice
S. Drepturile ºi obligaþiile pãrþilor contractante:
1) Ucenicul are în principal, urmãtoarele drepturi:
a) de a se pregãti profesional;
b) de a fi salarizat pentru munca depusã;
c) la un concediu de odihnã anual, pentru munca efectiv prestatã;
d) la repaus zilnic ºi sãptãmânal;
e) la egalitate de ºanse ºi de tratament;
f) la demnitate în muncã;
g) la securitate ºi sãnãtate în muncã;
h) la acces pentru formare profesionalã suplimentarã;
i) la informare ºi consultare;
j) de a constitui sau de a adera la un sindicat;
k) de a lua parte la determinarea ºi ameliorarea condiþiilor de muncã ºi a mediului de muncã;
l) la protecþie în caz de concediere;
m) de a participa la acþiuni colective;
n) la negociere individualã ºi colectivã;
o) la protecþie în cazul în care raporturile de muncã ale maistrului se suspendã sau înceteazã, ºi acest lucru afecteazã direct pregãtirea profesionalã a ucenicului;
2) Ucenicului îi revin, în principal, urmãtoarele obligaþii:
a) de a realiza norma de muncã sau, dupã caz, de a îndeplini atribuþiile ce îi revin conform fiºei postului;
b) de a respecta disciplina muncii;
c) de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv de muncã aplicabil, precum ºi în contractul de ucenicie la locul de muncã;
d) de fidelitate faþã de angajator în executarea atribuþiilor de serviciu;
e) de a respecta mãsurile de securitate ºi sãnãtate a muncii în unitate;
f) de a respecta secretul de serviciu sau secrete de fabricaþie;
g) de a se pregãti profesional;
h) de a respecta indicaþiile maistrului de ucenicie;
3) Angajatorul are, în principal, urmãtoarele drepturi:
a) sã stabileascã organizarea ºi funcþionarea unitãþii;
b) sã stabileascã atribuþiile corespunzãtoare pentru fiecare ucenic, în condiþiile legii;
c) sã dea dispoziþii cu caracter obligatoriu pentru ucenic, sub rezerva legalitãþii lor;
d) sã exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
e) sã constate sãvârºirea abaterilor disciplinare ºi sã aplice sancþiunile corespunzãtoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncã aplicabil ºi regulamentului intern;
4) Angajatorului în revin, în principal, urmãtoarele obligaþii:
a) sã asigure toate condiþiile pentru ca maistrul de ucenicie sã-ºi îndeplineascã sarcinile în ceea ce priveºte formarea ucenicului;
b) sã informeze ucenicul asupra condiþiilor de muncã ºi asupra elementelor care privesc desfãºurarea relaþiilor de muncã;
c) sã asigure permanent condiþiile tehnice ºi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncã ºi condiþiile corespunzãtoare de muncã;
d) sã acorde ucenicului toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncã aplicabil ºi din contractele individuale de muncã;
e) sã se consulte cu sindicatul sau, dupã caz, cu reprezentanþii salariaþilor în privinþa deciziilor susceptibile sã afecteze substanþial drepturile ºi interesele acestora;
f) sã plãteascã toate contribuþiile ºi impozitele aflate în sarcina sa, precum ºi sã reþinã ºi sã vireze contribuþiile ºi impozitele datorate de ucenic, în condiþiile legii;
g) sã înfiinþeze registrul general de evidenþã a salariaþilor ºi sã opereze înregistrãrile prevãzute de lege;
h) sã elibereze, la cerere, toate documentele care atestã calitatea de ucenic a solicitantului;
i) sã asigure confidenþialitatea datelor cu caracter personal ale ucenicului;
j) sã asigure pregãtirea profesionalã a ucenicului;
k) sã asigure accesul gratuit al ucenicului la servicii de medicinã sau medicinã a muncii;
l) sã asigure verificarea periodicã a locului de desfãºurare a activitãþii ucenicului;
m) sã îl sprijine pe ucenic în toate acþiunile sale care privesc pregãtirea teoreticã ºi practicã;
n) sã asigure ucenicului, în cazul în care raporturile maistrului de ucenicie se suspendã sau înceteazã, continuarea pregãtirii profesionale;
o) sã nu îl utilizeze pe ucenic la prestarea unor munci care nu au legãturã cu calificarea sau ocupaþia pentru care se pregãteºte;
p) sã îl supunã pe ucenic la cel puþin 2 examene medicale gratuite pe an;
r) sã elibereze ucenicului care a absolvit ucenicia la locul de muncã certificatul de calificare potrivit legislaþiei în vigoare.
ª. Alte clauze:
T. Dispoziþii finale:
1) Prevederile prezentului contract de ucenicie se completeazã cu dispoziþiile legii privind ucenicia la locul de muncã, cu cele ale Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, ºi cu cele ale contractului colectiv de muncã aplicabil la nivelul ................... ºi înregistrat la ............................. sub numãrul ........../....... .
2) Programul de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã face parte integrantã din prezentul contract de ucenicie ºi este prezentat în anexã la contract.
3) Orice modificare privind clauzele din prezentul contract, în timpul executãrii acestuia, impune încheierea unui act adiþional, conform dispoziþiilor legale.
4) Prezentul contract de ucenicie la locul de muncã se încheie în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare parte, iar unul se va depune la inspectoratul teritorial de muncã.
5) Conflictele în legãturã cu încheierea, executarea, modificarea, suspendarea ºi încetarea raporturilor de muncã ale ucenicului sunt soluþionate de instanþa judecãtoreascã competentã material ºi teritorial, potrivit legii.
Ucenic, Angajator,
Comentarii articol (0)