O prevedere dintr-o formă anterioară a Legii nr. 360/2002 privind statutul polițistului a fost găsită recent neconstituțională de CCR, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Concret, e vorba de un text de lege care prevedea că polițistul chemat în fața consiliului de disciplină poate fi asistat de un alt polițist, însă CCR a considerat că textul restrângea posibilitatea polițistului de a fi asistat de un avocat.
"În urma deliberării, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.59 alin. (7) din Legea nr. 360/2002 (text care nu se mai regăsește acum în lege - n.red.), în redactarea anterioară intrării în vigoare a Legii nr. 81/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr.360/2002 privind Statutul polițistului (...) În argumentarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a constatat că dispozițiile de lege criticate, potrivit cărora în fața consiliilor de disciplină polițistul are dreptul de a fi asistat de un alt polițist, ales de către acesta sau desemnat de Corpul ofițerilor de poliție, încalcă dreptul de a fi asistat de un avocat în cadrul procedurii disciplinare, ca parte a dreptului la apărare", a statuat CCR în decizia sa.
Ce prevedea, mai exact, textul problematic din vechea formă a Legii nr. 360/2002: "În fața consiliilor de disciplină polițistul are dreptul de a fi asistat de un alt polițist, ales de către acesta sau desemnat de Corp".
Totuși, de ce mai are rost să discutăm despre un text de lege care nu mai este în vigoare la momentul când Curtea dă decizia? Pentru că respectivul text de lege rămâne, în continuare, ca fundal legislativ pentru faptele și actele petrecute în perioada cât el a fost în vigoare. Prin urmare, decizia CCR cu privire la asistarea polițistului de către un avocat este, în continuare, relevantă pentru polițiștii care s-au găsit în situații similare în perioada cât s-a aplicat respectiva normă, adică până la 24 aprilie 2015 (mai multe despre efectele deciziilor CCR, în acest material).
Decizia e relevantă însă și cu privire la forma actuală a Legii nr. 360/2002 care include faptul că polițistul are dreptul să fie asistat în cadrul unei proceduri disciplinare, însă care precizează, întocmai ca textul de lege declarat neconstituțional de CCR, următoarele: "Polițistul cercetat are dreptul să fie asistat, la cerere, de un alt polițist, ales de către acesta sau desemnat de organizația sindicală ori de Corp, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate".
Nu se poate spune că decizia CCR despre care vorbim afectează în vreun fel existența acestui text de lege, însă ea nu poate fi trecută cu vederea, din moment ce dispune același lucru cu textul criticat de judecători.
În fine, trebuie precizat că decizia CCR privind neconstituționalitatea vechiul text de lege din Statutul polițistului va deveni general obligatorie din momentul în care se publică în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)