În momentul de față, totalul contribuțiilor sociale de plătit statului ajunge cel puțin la 39,25%. Potrivit programului de guvernare al Executivului, acest total urma să fie redus, de la 1 ianuarie 2018, la 35%. Cu toate acestea, Guvernul a anunțat mai nou că va apărea o contribuție de solidaritate de 2%, ceea ce ar însemna că acel 35% va fi, în final, un 37%. De ce? Explicăm pe scurt în continuare, bazându-ne pe informațiile disponibile public în momentul de față.
De la 1 ianuarie 2018, Guvernul vrea ca lucrurile să stea așa:
Salariații să datoreze 35% contribuții sociale (25% pentru pensii și 10% pentru sănătate). Acestea vor fi calculate, reținute și plătite de angajator.
Angajatorii să datoreze 2% contribuții sociale: așa-numita contribuție de solidaritate (care va îngloba șomajul, concediile medicale, accidentele de muncă și bolile profesionale și creanțele salariale). Acestea vor fi calculate, reținute și plătite tot de angajator.
Total: 37%.
În prezent, lucrurile stau așa:
Salariații datorează 16,5% contribuții sociale (partea lor la sănătate, pensii, șomaj). Acestea sunt calculate, reținute și plătite de angajator.
Angajatorii datorează 22,75% contribuții sociale (partea lor la sănătate, pensii și șomaj, plus concedii medicale, accidente de muncă și boli profesionale, creanțe salariale). Acestea sunt calculate, reținute și plătite tot de angajator.
Total minim: 39,25%.
Practic, Executivul ar reduce, totuși, numărul de contribuții sociale, însă prin reîmpărțirea lor. Dacă acum sunt șase contribuții sociale, din ianuarie 2018 ar fi doar trei: contribuția la pensii + contribuția la sănătate (datorate de salariați) și contribuția de solidaritate (datorată de angajatori). În plus, ar exista o scădere a totalului minim de 2,25%.
În alte detalii nici n-ar avea rost să intrăm momentan, până nu se hotărăște Guvernul exact ce contribuții rămân și cine le datorează. Pentru că deocamdată avem numai declarații și niciun proiect concret de act normativ. La fel și când vine vorba de schimbarea definiției salariului brut, care ar fi afectată dacă angajatorul va rămâne, totuși, cu contribuția de solidaritate.
Important! Mai sus am precizat în mod expres că totalul contribuțiilor sociale de plătit statului ajunge cel puțin la 39,25% în prezent. De ce? Pentru că la contribuția pentru pensii și contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale există procente variabile (în funcție de condițiile de muncă, respectiv în funcție de riscul muncii). Asta înseamnă că, luând în considerare cele mai grele condiții de muncă și muncile cu cel mai mare risc de accidentare și boli profesionale, ajungem în prezent la un total maxim de 49,95%. Momentan, este neclar dacă vor exista contribuții cu procent variabil și de la 1 ianuarie 2018. Informații pe larg despre contribuțiile sociale actuale găsiți aici.
Comentarii articol (5)