Angajatorii vor datora la stat, începând de la 1 ianuarie 2018, o singură contribuție socială obligatorie, conform OUG nr. 79/2017. Mai exact, este vorba de contribuția asiguratorie pentru muncă, cea care inițial a fost numită „taxă de solidaritate” sau „contribuție de solidaritate”.
Contribuția asiguratorie pentru muncă va fi de 2,25%, nu de 2%, așa cum se anunțase inițial, iar aceasta va îngloba patru contribuții sociale obligatorii pe care angajatorii le datorează și în prezent. Astfel, contribuția unică pentru angajatori va fi formată din actualele contribuții pentru șomaj, accidente de muncă și boli profesionale, concedii medicale, creanțe salariale.
Totodată, la salariat vor exista numai două contribuții sociale, cea pentru sănătate și cea pentru pensii, ambele fiind doar în sarcina angajatului. Evident, de calcularea, reținerea și plata lor se va ocupa tot angajatorul.
Așadar, în total, contribuțiile sociale vor însuma un minim de 37,25%, față de 39,25%, totalul minim de acum. Scăderea va fi de 2%.
Introducerea unei taxe de solidaritate era una dintre măsurile incluse în programul de guvernare și anunțate la începutul verii, dar sub o altă formă. Concret, Guvernul Tudose a avut în vedere să impoziteze suplimentar persoanele cu căștiguri mari, dar a renunțat la o astfel de intenție, mai ales în contextul în care specialiștii au avertizat că supraimpozitarea ar fi alungat oamenii de valoare din țară.
Notă: De aici aflați pentru ce vor datora angajatorii contribuția asiguratorie pentru muncă și cum o vor plăti.
Comentarii articol (0)