Din 2018 vor exista doar trei contribuții sociale
De la 1 ianuarie 2018 va fi redus numărul de contribuții sociale obligatorii pe care trebuie să le plătească angajatorii pentru salariații proprii, potrivit OUG nr. 79/2017, ce a apărut vineri în Monitorul Oficial.
Astfel, vor exista doar trei contribuții sociale obligatorii, în loc de șase, după cum urmează:
-
contribuția la pensii (CAS) pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului;
- dacă este vorba de condiții deosebite de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 4%;
- dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 8%;
- contribuția la sănătate (CASS), în cotă de 10%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului;
- contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce va fi în totalitate în sarcina angajatorului.
Practic, CAS și CASS vor fi trecute în totalitate în sarcina salariaților, acum fiind împărțite între aceștia și angajatori. În același timp, celelalte patru contribuții sociale existente acum vor fi înglobate într-una singură, cea asiguratorie pentru muncă.
Pe deasupra, taxarea suplimentară la CAS și CASS pentru contractele part-time va fi trecută în sarcina salariaților, acum fiind în sarcina angajatorilor.
Ce este contribuția asiguratorie pentru muncă și cum se va plăti
Așadar, angajatorii vor datora din 2018 o singură contribuție socială obligatorie, respectiv cea asiguratorie pentru muncă, însă aceasta va îngloba patru dintre actualele contribuții sociale. Mai precis, este vorba de contribuția la șomaj, contribuția pentru concedii medicale, contribuția pentru riscuri profesionale și contribuția pentru creanțe salariale.
Conform actului normativ ce aduce modificări substanțiale Codului fiscal, noua contribuție va avea o cotă de 2,25%, în condițiile în care, la acest moment, cele patru contribuții ce vor fi eliminate însumează minimum 1,75% și maximum 2,45%, deoarece cea pentru riscuri profesionale variază între 0,15% și 0,85%.
La fel cum se întâmplă în prezent în cazul tuturor contribuțiilor sociale, contribuția asiguratorie pentru muncă, numită inițial taxă de solidaritate, va fi declarată la Fisc lunar sau trimestrial până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile, respectiv a lunii următoare trimestrului pentru care se plătesc veniturile.
Așadar, în total, contribuțiile sociale vor însuma un minim de 37,25%, față de 39,25%, totalul minim de acum, ceea ce înseamnă o scădere cu două puncte procentuale.
PFA vor plăti CAS și CASS raportate la salariul minim
OUG nr. 79/2017 prevede și limitarea bazei de calcul la salariul minim brut pe economie, atât în cazul CAS, cât și CASS, pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente.
Mai precis, contribuțiile vor fi plătite la nivelul unui venit ales de contribuabili, care nu va putea fi însă mai mic decât valoarea salariului minim pe economie, pe care Guvernul vrea să îl majoreze, din 2018, de la 1.450 la 1.900 de lei.
În ceea ce privește persoanele fizice care realizează venituri lunare din activităţi independente sub nivelul salariului minim brut pe ţară, acestea nu vor avea obligaţia să plătească CAS și CASS, însă vor putea opta pentru plata contribuţiei, în aceleaşi condiţii prevăzute pentru cei care au obligaţia plăţii contribuţiei.
Un alt element de noutate inclus în OUG nr. 79/2017 stabilește ca PFA și profesiile liberale să nu mai datoreze CAS atât timp cât au și calitatea de salariat, așa cum am explicat aici.