Banca Mondială: Economia României, creștere peste potențial în 2017 și 2018
Economia României ar urma să crească peste potențial în 2017 și în 2018, a estimat Banca Mondială (BM), conform celei mai recente actualizări a raportului Economie regională, migrație și mobilitate în Europa și Asia Centrală.
„PIB-ul va crește probabil cu 5,5% în acest an, datorită măsurilor de stimulare fiscală și a îmbunătățirii economiei europene. Majorarea consumului ar urma să extindă deficitul de cont curent la 3,1% în 2017, de la 2,4% în 2016. Inflația ar urma să crească, reflectând cererea internă excesivă și atenuarea efectelor reducerilor de taxe. Banca Națională a României se așteaptă la o majorare graduală a inflației spre 2% la sfârșitul lui 2017”, relevă raportul BM.
Banca Mondială previzionează o expansiune a PIB de 4,1% pentru 2018 și de 3,6% în 2019, iar deficitul de cont curent ar urma să ajungă la 3,5% anul viitor și la 3,8% în 2019.
Instituția financiară internațională avertizează că acumularea presiunilor fiscale și cererea internă excesivă limitează spațiul de manevră pentru autorități în acest an și în viitor. Deficitul fiscal și deficitul cel de cont curent sunt în creștere, iar dinamicile datoriei publice nu s-au stabilizat.
Câmpia Română se vinde ca pâinea caldă
Terenul agricol se vinde ca pâinea caldă. Peste 5000 de hectare s-au dat în acest an doar în Dolj, ceea ce plasează judeţul pe locul doi în ţară, după Timiş. Cea mai căutată zonă este în Lunca Dunării, unde solul este foarte fertil, iar preţul unui hectar poate ajunge şi la 7000 de euro.
Florea Zdrafcu este unul dintre fermierii mari din Băileşti. Are aproape 1200 de hectare de teren agricol şi cumpără permanent. Anul acesta a luat 30 de hectare de teren agricol, pe care le-a cultivat cu porumb şi grâu. A investit şi 130.000 de euro în sistemul de irigaţii.
Florea Zdrafcu, fermier: „De ce am cumpărat atâta, pentru că eu şi irig 500 de hectare şi fiind în suprafaţa irigabilă, am fost nevoit să cumpăr teren agricol, altfel nu m-ar fi interesat că la cât am eu ca suprafaţă 1153 de hectare îmi este de ajuns să lucrez acest teren”.
Anul acesta, la Băileşti s-au vândut în total 300 de hectare de teren agricol.
S-a stabilit cine va proiecta şi executa Golden Gate-ul peste Dunăre
Asocierea Astaldi S.P.A. – IHI Infrastructure Systems Co. Ltd. a fost declarată, vineri, câştigătoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia podului suspendat peste Dunăre, în zona Brăila, lucrare cu o valoare de aproape două miliarde de lei, fără, TVA, considerată cel mai amplu proiect de infrastructură din ultimii 27 de ani.
Potrivit Ministerului Transporturilor, valoarea contractului este de 1.995.932.260,25 lei, fără TVA. Durata contractului, care va fi semnat după expirarea perioadei legale de depunere a contestaţiilor, este de 48 de luni din care 12 luni proiectare şi 36 luni execuţie.
Perioada de garanţie a lucrărilor va fi de 120 luni.
Comentarii articol (0)