Medicii rezidenți vor încasa bursa de rezidențiat până la data de 1 martie 2018, atunci când salariile lor vor înregistra creșteri spectaculoase, așa cum e stabilit prin Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Este anunțul făcut recent de Ministerul Sănătății, care explică faptul că aceste burse nu se vor mai acorda împreună cu salariile respective.
Ce burse primesc rezidenții acum? Cei cu salarii sub 7.100 de lei primesc burse în valoare de 670 de lei, așa cum prevede un act normativ în vigoare la acest moment (reamintim că Legea salarizării bugetare abrogase prevederea referitoare la oferirea burselor, așa că a fost nevoie ca Executivul să vină vara trecută cu un alt act normativ care să includă acordarea lor).
Totuși, așa cum reiese din grila de salarizare pentru medici, vor exista, în continuare, rezidenți care vor câștiga sub acest prag de 7.100 de lei, însă de bursă vor fi lipsiți cu toții, așa cum o subliniază chiar cei de la minister în comunicatul lor: "De exemplu, un medic rezident de anul I, care în prezent are un salariu brut de 1.985 lei, va avea un salariu brut de 5.700 lei, creșterea fiind de 287%. Salariul unui medic rezident anul VI va ajunge la cuantumul de 7.900 lei de la 3.262 cât este în prezent, cu o creștere de 242%. Medicii rezidenți de anul II vor beneficia de un salariu brut de 6.100 lei după ce anul acesta au beneficiat de 2.361 lei/brut, iar cei de anul III vor încasa 6.700 lei brut cu 254% mai mult ca în acest an".
Potrivit Legii salarizării bugetare, medicii vor primi măririle de salariu din martie anul viitor, fiind singurul sistem public unde se vor atinge (măcar în teorie) țintele salariale stabilite de lege pentru anul 2022. "(...) prin excepţie de la lit. a) (adică de la mărirea de 25% din ianuarie pe care o vor primi toți bugetarii - n.red.), începand cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022", se prevede în actul normativ.
În fine, ministerul mai face referire și faptul că rezidenții vor încasa, de la anul, norma de hrană - cea care va înlocui acordarea tichetelor de masă. Totuși, precizarea ministerului nu e tocmai exactă, întrucât, conform Legii salarizării bugetare, norma de hrană va fi acordată bugetarilor abia din decembrie anul viitor. Norma de hrană va consta într-o indemnizație a cărei valoare se va situa la nivelul a două salarii minime brute pe țară, adică suma de 2.900 de lei, în condițiile în care salariul minim brut este acum de 1.450 de lei.
Reamintim însă că acordarea tichetelor de masă, care ar fi înlocuite de această normă de hrană, a fost amânată ani la rândul de către Executiv.