1. A intrat în vigoare Legea salarizării unitare
Legea salarizării unitare a bugetarilor nr. 153/2017 a intrat în vigoare la 1 iulie 2017 și reglementează aproape tot ceea ce ține de veniturile pe care le primesc bugetarii din toate autoritățile și instituțiile publice: salarii de bază, modul cum vor crește acestea în următorii ani, sporuri, prime, norme de hrană, tichete de vacanță ș.a. Primele creșteri efective ale veniturilor sunt la începutul anului curent, când bugetarii primesc cu toții o majorare de 25% față de nivelul indemnizațiilor din decembrie 2017. Totuși, salariile unora au crescut deja din 2017, cum sunt cele ale demnitarilor. Mai multe despre ideile principale din acest act important puteți afla de aici.
2. Promisiunea acordării unor vouchere de vacanță
Dintr-un act normativ publicat chiar în luna decembrie 2017 aflăm că bugetarii ar putea să primească vouchere de vacanță în 2018, dar sub condiția să existe bani pentru asta. Fiecare voucher va avea valoarea unui salariu minim brut pe țară, adică maximum 1.900 de lei (acesta e salariul minim valabil de la 1 ianuarie 2018). Voucherele vor putea fi folosite doar în țară și nu vor putea fi date din mână în mână, pentru că numai titularul le va putea folosi. Detalii despre acest subiect, aici.
3. Indemnizații de hrană în locul tichetelor de masă
Din 2018, bugetarii nu mai pot primi tichete de masă, întrucât acordarea acestora a fost abrogată. Astfel, în locul tichetelor de masă este acordată o indemnizație de hrană, însă, pe parcursul anului 2018, doar bugetarii din sistemul sanitar care au primit în 2017 tichete de masă vor putea beneficia efectiv de această indemnizație, în timp ce ceilalți bugetari vor fi nevoiți să aștepte până în 2019, cel puțin, așa cum o stabilește o măsură fiscal-bugetară aprobată chiar în ultima lună din 2017. Cuantumul lunar al indemnizației va reprezenta a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară - mai multe informații pe acest subiect, aici.
4. Munca peste program, remunerată și în 2018 cu timp liber
Măsurile fiscal-bugetare adoptate pe final de 2017 prelungesc neacordarea unor beneficii demult promise bugetarilor și pentru anul 2018. Nu se acordă tichete cadou, premii, iar munca suplimentară nu este răsplătită în 2018 în bani, ci este doar compensată prin acordarea de timp liber corespunzător. În continuare, despre aceste măsuri adoptate de Executiv, aflați mai multe de aici.
5. Posibilitatea acordării unor premii de excelență
Tot în Legea salarizării unitare găsim și o prevedere ce se referă la premiile de excelență ce pot fi acordate bugetarilor cu rezultate deosebite în muncă. Premiile acordate sunt în bani, de maximum două salarii brute într-un an (adică maximum 3.800 de lei, de la 1 ianuarie). Firește, acordarea lor e doar o opțiune și e strâns legată de dimensiunea bugetului instituției respective, precum și de limitele impuse de Legea salarizării pentru cuantumul total al sporurilor, premiilor, indemnizațiilor etc. acordate unui bugetar într-un an. Aflați mai multe despre acest subiect din articolul acesta.
6. Salariile scutiților de impozit de la stat, inclusiv ale IT-iștilor, cresc cu 28,5% în ianuarie
Transferul contribuțiilor sociale la pensii și sănătate de la angajator la salariat, din ianuarie 2018, ar însemna reducerea drepturilor salariale pentru mai multe categorii de angajați, inclusiv cei din IT. În ceea ce îi privește pe cei scutiți de impozitul pe venit ce lucrează la stat, problema a fost remediată deja de Guvern, salariile lor urmând să crească cu 28,5% din ianuarie 2018. Scutiții de impozit din mediul privat ar urma să fie acoperiți de un program de finanțare nerambursabilă. Mai multe despre această creștere salarială și contextul său, aici.
Comentarii articol (0)