De la 1 ianuarie 2018, contribuțiile la pensii pentru condiții grele de muncă vor fi mai mici, însă, în același timp, vor fi suportate în mod diferit de angajator și de salariat, potrivit OUG nr. 79/2017, actul ce va modifica semnificativ Codul fiscal. Ordonanța publicată deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr, 885 din 10 noiembrie 2017.
Concret, pentru condiții deosebite de muncă, contribuția ar urma să scadă de la 31,3% la 29%. Iar pentru condiții speciale de muncă, contribuția la pensie ar urma să ajungă la 33% de la 36,3%, cât e acum. Aici vorbim de valorile totale ale contribuțiilor, însă ele sunt împărțite în procente fixe între angajator și salariat. Pentru că intenția Guvernului este ca, din 2018, să aibă loc o simplificare a numărului contribuțiilor sociale, în privința contribuțiilor pentru condiții grele de muncă lucrurile vor sta, conform ordonanței, în felul următor:
- pentru condiții deosebite de muncă: din 29%, 25% va fi în sarcina salariatului, iar 4% va fi suportat de angajator (în prezent, 10,5% revine salariatului și 20,8% angajatorului);
- pentru condiții speciale de muncă: din 33%, 25% va fi în sarcina salariatului, iar 8% va fi suportat de angajator (în prezent, 10,5% revine salariatului și 25,8% angajatorului).
Practic, oricum ar fi, salariatul va suporta 25% contribuție la pensie. Dacă e vorba de condiții grele de muncă, la acest procent va veni în plus cu o contribuție relativ minoră și angajatorul, așa cum am arătat mai sus - cu 4% sau cu 8%, după caz.
"Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt următoarele: a) 25 % datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuţiei de asigurări sociale, potrivit prezentei legi; b) 4 % datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora; c) 8 % datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă şi altor condiţii de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora", scrie în actul publicat vineri.
În definitiv, conform actului, de la anul, vom avea trei mari contribuții sociale: contribuția pentru pensie, care va fi plătită de salariat, contribuția pentru sănătate, plătită tot de salariat, iar contribuția asigurătoare pentru muncă va fi suportată de angajator.