Posibilitatea firmelor de a trece la aplicarea impozitului pe profit în cazul deținerii unui capital social de cel puțin 45.000 de lei a fost eliminată din legisație de la 1 ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017.
Totuși, ca oricare altă ordonanță emisă de Executivul României, și documentul citat are nevoie de aprobarea prin lege de către Parlament pentru a produce efecte în continuare.
Astfel, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 79/2017 a fost adoptat la început de decembrie 2017 de senatori, cu modificări importante față de forma stabilită de Guvern. Mai departe, documentul va ajunge pentru votul final la deputați, cei care vor decide practic asupra formei finale a ordonanței.
În forma aprobată de Senat, documentul reintroduce posibilitatea firmelor care au subscris un capital social reprezentând cel puţin suma de 45.000 de lei de a opta pentru aplicarea impozitului pe profit, cu o nouă condiție însă: existența a cel puțin doi salariați.
Așadar, firmele care îndeplinesc condițiile de mai sus și restul criteriilor pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor ar putea trece la aplicarea impozitului pe profit începând cu trimestrul în care condițiile sunt îndeplinite cumulativ, opțiunea fiind valabilă în condițiile menținerii valorii capitalului social și a numărului de salariați.
Potrivit normelor în vigoare, salariat înseamnă acea persoană angajată cu contract individual de muncă (CIM) cu normă întreagă, dar condiția se consideră îndeplinită și în cazul microîntreprinderilor care:
- au persoane angajate cu CIM cu timp parțial dacă fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
- au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
OUG nr. 79/2017 stabilește că, în cazul în care numărul de salariaţi se modifică pe parcursul anului fiscal, cotele de impozitare aplicabile microfirmelor (1%, în cazul celor cu cel puțin un salariat, sau 3%, pentru cele ce nu au angajați) se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea.
Totuși, până la votul final al deputaților și promulgarea prin decret prezidențial, firmele cu un capital social subscris de minimum 45.000 de lei nu mai pot opta pentru aplicarea impozitului pe profit.
În 2017, firmele care aveau un capital social la înființare de cel puțin 45.000 de lei sau îl completau pe parcurs până la acest nivel au putut trece la impozitarea pe profit începând cu trimestrul în care această condiție a fost îndeplinită, prin depunerea la Fisc a formularului 010.
Procedura de majorare a capitalului social este prevăzută în Legea societăţilor nr. 31/1990 și este detaliată în acest articol.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele României prin decret și apoi publicat în Monitorul Oficial.