De la 1 ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017, firmele obligate să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor nu mai pot opta pentru achitarea impozitului pe profit în cazul deținerii unui capital social de minimum 45.000 de lei, așa cum a fost în 2017.
Astfel, cei care au decis majorarea capitalului social în 2017 se văd acum în situația în care nu mai pot opta pentru aplicarea impozitului pe profit, iar companiile aflate în etapa de investiții și care înregistrează acum pierderi sau cele care au o profitabilitate mică, raportată la cifra de afaceri, nu mai au practic vreo alternativă în acest sens.
Dacă măsura va rămâne sub această formă, anul investițional va genera o pierdere contabilă semnificativă, nerecuperabilă din punct de vedere fiscal, așa cum a atras recent atenția Miruna Enache, partener al Diviziei de impozite directe a EY România.
Totuși, parlamentarii ar putea schimba situația, în condițiile în care OUG nr. 79/2017 trebuie aprobată prin lege, ca orice altă ordonanță emisă de Executivul României.
Astfel, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 79/2017, adoptat de Senat în decembrie 2017, prevede revenirea la opțiunea de aplicare a sistemului de impozit pe profit pentru microîntreprinderile care au subscris un capital social minim de 45.000 de lei și care au cel puțin doi salariați, condiție ce nu exista anul trecut.
Comentarii articol (1)