Roșiile românești, la fel de scumpe ca cele din import
În timp ce fermierii noştri numără pe degete legumele pe care le distribuie în magazine în sezonul rece, clienţii gătesc cu fasole din China şi conopidă din Anglia. Nu au ajutat foarte mult nici milioanele de euro cheltuite de stat pentru susţinerea producătorilor de roşii. Deşi le găsim pe rafturile magazinelor, preţurile sunt comparabile cu ale produselor venite din import, de la mii de kilometri distanţă. Consumatorii plătesc astfel de două ori - şi subvenţii şi preţuri mari.
Fermierii români se bazează aproape exclusiv pe vremea caldă pentru a produce legume. Aşa că iarna, peste 80% din ceea ce găsim pe rafturile marilor magazine provine din import. Fie că vorbim despre roşii, castraveţi sau ardei.
Pentru a mai reduce din diferenţă, statul subvenţionează până la finele anului, cu trei mii de euro, patru mii de agricultori care mai cultivă roşii şi după ce vine frigul.
Alin Epîngeac, producător roşii: Ne costă câteva zeci de lei pentru fiecare seră. Depinde cât o să fie nevoie să ţinem căldura pornită, dar acum o pornim doar câteva ore spre dimineaţă.
Nici pe consumatori nu îi încălzeşte prea mult situaţia. La Indagra, un kilogram de roşii costa 15 lei.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri: Dezvoltarea relaţiei cu China, o prioritate
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, a spus luni, la Mamaia, că dezvoltarea relaţiei cu China reprezintă o prioritate pentru România, precizând că această ţară este principalul partener al României în Asia şi că schimburile comerciale dintre cele două ţări au ajuns anul trecut la 4,5 miliarde de dolari.
Ilan Laufer a fost prezent luni, la un forum de cooperare economică, organizat de Primăria Constanţa şi de administraţia oraşului chinez Ningbo, la un hotel din staţiunea Mamaia. Cu acest prilej, ministrul a spus că dezvoltarea relaţiei cu China reprezintă o prioritate.
„Inclusiv în programul de guvernare pe care îl avem, dezvoltarea relaţiei cu China reprezintă o prioritate pentru noi. China este principalul partener al României în Asia, iar în 2016 schimburile comerciale între ţările noastre au atins o valoare de 4,5 miliarde de dolari, iar în 2016 s-a atins un nivel de peste 17 la sută ca şi nivel de creştere a exporturilor din România. Evident, în continuare avem un deficit în acest sens şi ne dorim împreună cu companiile din China şi cu suportul părţii chineze să reuşim şi să încurajăm să creştem mai departe inclusiv exporturile româneşti către China”, a spus ministrul, citat de News.ro.
Subvenţiile acordate ANL pentru construcţia de locuinţe sunt tăiate la jumătate, potrivit unei propuneri.
Bugetul pe 2017 destinat construcţiei de noi apartamente de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) se înjumătăţeşte, arată un proiect de HG care prevede rectificarea bugetului Agenţiei, aflat în dezbatere publică, potrivit Economica.net. Este al doilea proiect de rectificare bugetară lansat în dezbatere publică, după cel de la începutul lunii septembrie, însă atunci valoarea subvenţiilor nu se modifica.
Veniturile ANL pentru acest an au fost revizuite în scădere cu 33%, iar subvenţiile de la bugetul de stat pentru construcţia de locuinţe au fost reduse cu 52%, arată proiectul de HG pentru rectificarea bugetului Agenţiei pentru acest an.
Comentarii articol (0)