Începând cu anul viitor, salariul brut va crește de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.
Deși salariul brut înregistrează o creștere accentuată, aceasta se datorează, în principal, transferului contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) în totalitate în sarcina salariaților.
Tot de la 1 ianuarie 2018 se va introduce o contribuție socială nouă, respectiv contribuția asiguratorie pentru muncă, aceasta fiind în înregime în sarcina angajatorului.
Salariul minim pe economie urmează să devină 1.900 de lei, începând cu anul viitor, iar salariul minim net va fi stabilit ținând cont și de deducerea personală pe care o poate solicita salariatul, astfel:
- 1.163 de lei, în cazul în care salariatul nu are persoane în întreținere;
- 1.179 de lei, în cazul în care salariatul are o singură persoană în întreținere;
- 1.195 de lei, în cazul în care salariatul are două persoane în întreținere;
- 1.211 lei, în cazul în care salariatul are trei persoane în întreținere;
- 1.235 de lei, în cazul în care salariatul are patru sau mai multe persoane în întreținere.
În exemplul pe care îl vom prezenta mai jos a fost luat în calcul cazul unui salariat care nu are în întreținere alte persoane, astfel că va beneficia de o deducere personală minimă. Pentru cazurile particulare în care salariatul are în întreținere mai multe persoane puteți folosi calculatorul atașat la finalul acestui articol.
Pentru a plăti un salariu net de 2.500 de lei, angajatorul va cheltui lunar 4.370 de lei
Pentru a asigura un salariu net de 2.500 de lei, începând cu anul viitor angajatorul va trebui să ia în considerare următoarele contribuții sociale:
- 1.774 de lei, reprezentând contribuțiile angajatului;
- 96 de lei, reprezentând contribuțiile angajatorului.
Astfel, cheltuiala totală a angajatorului va ajunge la 4.370 de lei. Defalcat, statul de plată al unui salariu net de 2.500 de lei va arăta astfel:
Față de aceste contribuții reținute în sarcina angajatorului, angajatului îi va reveni obligația de a plăti suplimentar:
În prezent, aceeași cheltuială totală de 4.370 de lei asigură un salariu net de 2.496 de lei (cu unele oscilații date de coeficientul aferent accidentelor de muncă ce se calculează diferit în funcție de codul CAEN al angajatorului), iar contribuțiile aferente angajatului și angajatorului sunt calculate diferit:
- 1.063 de lei reprezintă contribuțiile angajatului;
- 810 lei reprezintă contribuțiile angajatorului.
În prezent, contribuțiile sociale ale angajatului aferente unui salariu net de 2.500 de lei sunt următoarele:
În același timp, pentru a putea achita un salariu net de 2.500 de lei, angajatorul plătește, în prezent, următoarele contribuții:
Contribuțiile sociale se vor reduce la doar trei, începând cu anul viitor
Începând cu data de 1 ianuarie, Guvernul va reduce numărul contribuțiilor sociale la doar trei, două dintre ele urmând a fi trecute în sarcina exclusivă a angajaților și doar una în sarcina angajatorului:
-
contribuția la pensii pentru condițiile normale de muncă va fi în totalitate în sarcina salariatului, în cotă de 25%. Dacă salariații lucrează în condiții mai grele, atunci, pe lângă ce datorează angajatul, angajatorul va datora și el o cotă de:
- 4% în cazul condițiilor deosebite de muncă;
- 8% în cazul condițiilor speciale de muncă.
- contribuția la sănătate este în cotă de 10% și se va afla în totalitate în sarcina salariatului;
- contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce va fi în totalitate în sarcina angajatorului.
Mai multe detalii privind contribuțiile sociale propuse pentru anul viitor pot fi citite în cadrul acestui articol.
Deducerea personală se calculează până la 3.600 de lei brut
Deducerea personală acordată salariaților care au în întreținere și alte persoane se va putea acorda, începând cu anul viitor, până la un câștig salarial brut de 3.600 de lei, față de 3.000 de lei cât este în prezent.
Totodată, se propune și modificarea valorii deducerilor personale, în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere, iar detalii suplimentare sunt oferite în acest articol.
Impozitul pe venituri se va reduce de la 16% la 10%
Tot de la anul se propune și reducerea impozitului pe venituri de la 16% până la 10%, astfel că salariaților li se vor reține mai puțini bani.
Reducerea cotei de impozitare a veniturilor este una dintre măsurile anunțate de Executivul condus de Mihai Tudose prin programul său de guvernare, iar explicații suplimentare sunt oferite în acest articol.
Comentarii articol (0)