Salariul minim brut pe economie a fost majorat, iar aplicarea efectivă a acestei măsuri este programată pentru 1 ianuarie 2018, conform Hotărârii Guvernului nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată ce a fost deja publicată în Monitorul Oficial și despre care redacția noastră a scris aici.
Această creștere a salariului brut nu va determina, din păcate, o creștere similară a salariului net. Acest lucru se datorează schimbării metodologiei de calcul a salariului și transferului a două contribuții importante în sarcina exclusivă a angajatului, conform unui alt act normativ deja aprobat. Prin urmare, salariul brut crește prin transferul unor contribuții de la angajator la angajat, nu printr-o majorare a salariului net.
Spre exemplu, salariile brute cuprinse între 1.450 de lei și 1.899 de lei vor trebui mărite, începând cu data de 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei, însă acest lucru nu garantează păstrarea aceluiași salariu net avut în prezent.
Pentru exemplificare, vom analiza, în continuare, cazul unui salariat care câștigă în prezent 1.700 de lei brut.
În prezent, un salariu brut de 1.700 de lei asigură un câștig salarial net de 1.234 de lei, cu un cost total al forței de muncă de 2.087 de lei, conform tabelului de mai jos:
Conform actului normativ amintit mai sus, angajatorul va fi obligat, începând cu anul viitor, să mărească salariul brut la 1.900 de lei. În această situație, salariul net asigurat va fi de 1.163 de lei, mai mic decât în prezent.
Din analiza situației descrise mai sus putem formula următoarele concluzii:
- salariul brut va crește la noul prag minim prevăzut, respectiv la 1.900 de lei;
- câștigul salarial net va scădea cu 71 de lei în urma acestei modificări, din cauza trecerii, în totalitate în sarcina salariațior, a contribuțiilor la pensii și sănătate;
- costul total al angajatorului va scădea cu 144 de lei.
În lipsa unor prevederi legale care să îl oblige pe angajator să mărească salariul brut până la pragul la care se asigură păstrarea aceluiași câștig salarial net, situația descrisă mai sus se poate întâlni și în practică, având în vedere faptul că angajatorul este obligat să poate negocieri colective cu angajații, fără ca acest lucru să-l oblige la majorarea salariului net al salariaților săi.
În plus, creșterea salariului brut de la 1.700 de lei la 1.900 de lei asigură angajatorului o reducere a costurilor salariale totale de 144 de lei, aproximativ jumătate din aceasta fiind determinată de pierderea netă a salariatului.
Pentru a vedea cum oscilează câștigul salarial net în funcție de modificarea salariului brut, poți descărca gratuit un calculator de salarii pentru anul 2018.
Comentarii articol (6)