Companiile cu salariați cu normă parțială sunt obligate să achite, în prezent, contribuții majorate pentru CAS și CASS, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 4/2017. Astfel, angajații încadrați cu normă parțială sau cu plata în acord care câștigă lunar sub 1.450 de lei vor plăti contribuțiile amintite anterior la nivelul salariului minim brut pe economie.
După transferul contribuțiilor pentru CAS și CASS de la angajat la angajator de la începutul acestui an, s-a ajuns în situația absurdă ca un angajat care are un contract de muncă pentru mai puțin de patru ore/zi să înregistreze, după reținerea la sursă a acestor contribuții, un venit salarial net negativ.
Pentru a exemplifica, vom analiza mai jos situația unei persoanele care lucrează în baza unui contracte de muncă cu timp parțial, dar care datorează CAS și CASS la nivelul celor plătite pentru un salariu minim brut pe țară:
- CAS aferentă condițiilor normale de muncă va fi, fin 2018, de 25%;
- CASS va fi, din 2018, de 10%.
Astfel, în cazul în care o persoană lucrează în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial de patru ore/zi, salariul brut va putea fi de cel puțin 950 de lei, iar pentru acest venit se vor datora următoarele contribuții sociale calculate prin raportare la salariul minim brut pe economie:
- CAS va fi de 475 de lei;
- CASS va fi de 190 de lei.
Prin urmare, salariul net al unei persoane ce se va regăsi în această situație va fi de 285 de lei.
Situația mai gravă este observată în cazul unui salariat angajat în baza unui contract individual de muncă cu normă parțială de doar două ore pe zi. În acest caz, salariul brut va fi de cel puțin 475 de lei, iar pentru acest venit se va datora CAS și CASS calculate, de asemenea, salariul minim brut. Prin urmare, acestea vor fi identice cu cele calculate mai sus.
Astfel, suma totală a contribuțiilor sociale datorate de acest salariat va fi de 665 de lei, deși salariul brut este, în acest caz, de doar 475 de lei. Asta ar însemna că angajatul va înregistra un venit net negativ de 190 de lei.
Totuși, această situație este pe cale de a fi rezolvată în Parlament, având în vedere că senatorii au adoptat în luna decembrie a anului trecut un proiect de lege ce prevede respingerea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017. În acest caz, forul decizional este Camera Deputaților, ei fiind cei care vor avea votul decisiv.
Atenție! Proiectul de lege pentru respingerea OG nr. 4/2017 NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.