Pragul până la care o persoană juridică se va putea înscrie ca microîntreprindere va fi dublat în 2018, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, publicată recent în Monitorul Oficial. Astfel, companiile care înregistrează o cifră de afaceri cuprinsă între 500.000 de euro și un milion de euro vor trebui să plătească statului impozit pe veniturile microîntreprinderii, în locul impozitului pe profit, așa cum se întâmplă în prezent.
Suplimentar, această măsură va afecta în mod negativ companiile străine care intenționau să realizeze, în anul 2018, investiții de tip greenfield (investiții de la zero), dar și companiile existente în România care intenționau să efectueze investiții pentru extinderea propriilor afaceri.
Asumarea unor investiții mari, realizate într-o perioadă de un an, afectează profitabilitatea companiei, depășind în multe situații veniturile înregistrate în aceeași perioadă de timp, ceea ce conduce la înregistrarea unei pierderi la nivelul exercițiului financiar.
În prezent, statul nu taxează o companie aflată într-o astfel de situație, însă lucrurile se vor schimba din 2018. Impozitul pe profit nu va mai fi aplicat în cazul societăților cu o cifră de afaceri cuprinsă între 500.000 de euro și un milion de euro, care vor plăti impozit pe veniturile microîntreprinderii. Cu alte cuvinte, compania va fi impozitată chiar și atunci când înregistrează pierderi.
Conform prevederilor aflate în vigoare, impozitul micro este calculat în funcție de numărul de salariați ai companiei:
- 1% când societatea are angajați;
- 3% când societatea nu are angajați.
Astfel, aplicarea impozitului micro și pentru firmele cu cifră de afaceri de până la un milion de euro va produce următoarele efecte:
- vor fi descurajate investițiile în achiziționarea de utilaje și echipamente noi;
- vor fi descurajate extinderile sau modernizările efectuate de către companii asupra clădirilor utilizate pentru activitățile de producție, servicii sau comerț;
- vor fi descurajate investițiile realizate pentru deschiderea unor noi puncte de lucru;
- se descurajează accesarea fondurilor europene, gradul de absorbție fiind, oricum, la un nivel foarte scăzut.
Ca o consecință indirectă, măsura creșterii plafonului de încadrare la regimul micro poate descuraja și crearea de noi locuri de muncă: fără investiții noi, companiile nu vor avea nevoie de angajați suplimentari.
Descurajarea investițiilor va fi accentuată, de asemenea, și de eliminarea posibilității firmelor micro de a trece, prin opțiune, la impozit pe profit.