Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, ce a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, plafonul pentru înregistrarea firmelor în categoria microîntreprinderilor va crește de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la un milion de euro. Modificarea va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2018, însă nu toate firmele vor fi avantajate de această modificare, astfel că în unele cazuri sunt așteptate creșteri ale impozitelor datorate, chiar și în situația firmelor care înregistrează pierderi din activitatea desfășurată.
Descarcă de la finalul acestui articol o aplicație și calculeză impactul acestei măsuri asupra afacerii tale.
Firmele care vor înregistra o cifră de afaceri de până la un milion de euro vor plăti un impozit pe veniturile micro de 1%. Acesta este principalul efect al dublării plafonului până la care o persoană juridică se va putea înscrie ca microîntreprindere, așa cum este prevăzut în actul normativ amintit anterior.
În prezent, plafonul până la care persoanele juridice se pot înscrie ca microîntreprinderi este de 500.000 de euro, iar firmele care au o cifră de afaceri mai mare plătesc un impozit de 16% din profitul înregistrat.
În cazul firmelor cu o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro, această modificare nu va produce efecte, ele achitând în continuare impozit pe veniturile micro de 3% (în cazul întreprinderilor fără angajați) sau de 1% (în cazul micriîntreprinderilor cu angajați).
Totuși, ordonanța de urgență aduce modificări importante în privința impozitării acelor persoane juridice care vor înregistra o cifră de afaceri cuprinsă între 500.000 de euro și un milion de euro. Această modificare nu va avea efecte benefice asupra tuturor persoanelor juridice. Spre exemplu, o firmă care nu înregistra profit, ca urmare a derulării unor investiții costisitoare, nu datorează în prezent impozit pe profit, dar va datora impozit pe veniturile micro.
Dezvantajate de această prevedere vor fi și firmele care obțin o cifră de afaceri mare, dar înregistrează o marjă a profitului mică. În acest caz, impozitul total datorat statului va spori, după cum am arătat într-un articol anterior.
Pentru a putea calcula impactul pe care această măsură l-ar avea asupra impozitelor datorate de microîntreprinderi, am pregătit o aplicație care estimează diferența de impozit datorat statului.
Descarcă gratuit aplicația de la finalul articolului și introdu următoarele date:
- veniturile totale ale firmei;
- cheltuielile totale ale firmei.
Aplicația estimează profitul brut și calculează, în cazul întreprinderilor cu o cifră de afaceri cuprinsă între 500.000 de euro și un milion de euro, diferența între impozitul pe profit datorat în prezent și impozitul pe veniturile micro, ce va fi datorat de la anul.
Firmele cu profit mare vor fi avantajate de această măsură
Microîntreprinderile care vor înregistra un profit mare, ca urmare a aplicării unor marje ridicate, vor fi avantajate de trecerea la impozitul de 1% pe veniturile micro. Pe de altă parte, persoanele juridice care înregistrează pierderi sau profituri mici vor fi în mod evident dezavantajate de măsură.
Atenție! Aplicația permite doar o estimare a impozitului datorat și nu ține cont de prevederile contabile din sfera deductibilității unor anumite cheltuieli. Prin urmare, îți recomandăm să-ți întrebi contabilul cu privire la valoarea exactă a impozitului datorat în contextul modificărilor ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.