Conform unui proiect de act normativ publicat în dezbatere publică de către MFP săptămâna trecută, pragul până la care persoanele juridice se vor putea înscrie ca microîntreprinderi va fi dublat, de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la un milion de euro. Măsura urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2018, după aprobarea de către Guvern și publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ.
„Aplicarea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri de 1% va afecta îndeosebi companiile cu profitabilitate scăzută sau care înregistrează pierderi. Practic, companiile care au o rată de profit mai mică de 6,25% raportată la cifra de afaceri, vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare decât în prezent. Şi să nu uităm că în această categorie de companii cu cifra de afaceri de sub 1 milion de Euro intră aproximativ 80% din companiile înregistrate în România”, a declarat Mihaela Mitroi, liderul departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din cadrul PwC România.
Într-un articol anterior am arătat faptul că prin introducerea impozitul pe cifra de afaceri al microîntreprinderilor care înregistrează o cifră de afaceri de până la un milion de euro vor fi avantajate acele companii care practică, în prezent, un adaos comercial mare, înregistrând profituri însemnate. Totuși, acesta este cazul unui număr restrâns de companii, în această situație regăsindu-se, cu precădere, companiile din sfera serviciilor financiare, cele care se bucură de o concurență redusă sau care beneficiază de pe urma unui avantaj concurențial direct.
Totuși, firmele cu rulaj mare și profit mic sau chiar cele aflate în pierdere la finalul exercițiului financiar sunt dezavantajate de majorarea plafonului de trecere de la impozit pe profit la impozitul micro. Astfel, acestea vor plăti un impozit mai mare către bugetul statului decât în prezent.
Chiar mai afectate de această măsură vor fi companiile care înregistrează pierderi la finalul unui exercițiu financiar. Dacă până în prezent aceste companii nu plăteau impozit pe profit, începând cu data de 1 ianuarie 2018 ele vor achita un impozit de 1% sau 3% din cifra de afaceri.
Astfel, companiile care realizează investiții în dezvoltarea afacerilor proprii, care crează locuri de muncă și care se extind pe piețe noi, ar putea fi tentate să își amâne sau să își defalce aceste investiții pe un orizont de timp mai mare.
Pentru a putea calcula impactul pe care această măsura l-ar avea asupra microîntreprinderilor, am pregătit o aplicație care estimează diferența de impozit datorat statului în cele două scenarii, respectiv impozit pe profit și impozit pe cifra de afaceri, ce poate fi descărcată din cadrul acestui articol.
Impozitul pe cifra de afaceri va fi plătit și de firmele care înregistrează pierderi
Creșterea pragului pentru încadrarea ca microîntreprinderi a persoanelor juridice va avea efect direct asupra impozitului aplicabil acestora: astfel, impozitul pe profit de 16% care se aplică în prezent companiilor cu cifra de afaceri cuprinsă între 500.000 de euro și un milion de euro va fi înlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri, așa cum în prezent se aplică acelor persoane juridice care au o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro.
Astfel, impozitul pe cifra de afaceri va fi stabilit astfel:
- o cotă de 3% din cifra de afaceri se va aplica în cazul microîntreprinderilor care nu au salariați;
- o cotă de 1% din cifra de afaceri se va aplica în cazul microîntreprinderilor care au cel puțin un salariat.
Atenție! Proiectul de act normativ nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial.