Conform unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, lansat de Ministerul Finanțelor Publice în dezbatere la finalul săptămânii trecute, plafonul până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere se va dubla, de la 500.000 de euro în prezent, la un milion de euro, începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Astfel, firmele care înregistrează o cifră de afaceri anuală de până la un milion de euro vor datora statului un impozit pe veniturile microîntreprinderilor calculat astfel:
- 1% în cazul microîntreprinderilor cu cel puțin un angajat;
- 3% în cazul microîntreprinderilor fără angajați.
Totuși, măsura poate avea un efect negativ asupra acelor firme care își planifică investiții consistente pentru realizarea unor construcții, achiziția unor echipamente de producție, extinderea activității pe alte piețe, angajarea unui număr mai mare de personal etc.
În aceste situații, companiile realizează investiții prin intermediul fondurilor proprii, a creditelor bancare sau a fondurilor europene și naționale nerambursabile, asumându-și pentru o perioadă de timp reducerea profitului sau chiar înregistrarea unor pierderi la finalul anului.
Cu toate că vor înregistra pierderi, firmele vor plăti impozit pe veniturile microîntreprinderilor. De aceea, putem presupune că firmele își vor planifica cu o atenție sporită investițiile și vor evita să se implice în proiecte ample și costisitoare. În acest sens, noul impozit pe veniturile microîntreprinderilor va acționa ca un factor de descurajare a investițiilor private.
În cadrul acestui articol am arătat faptul că anumite categorii de microîntreprinderi vor fi afectate în sens negativ de această prevedere. Astfel, acele firme care înregistrează o cifră de afaceri mare, însă utilizează marje de profit mici, vor plăti mai mulți bani la stat. Totodată, cei care obțineau până în prezent cifre de afaceri mari, practicând adaosuri comerciale ridicate, vor fi avantați de introducerea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.
Informația a fost subliniată și de liderul Departamentului de consultanță fiscală și juridică de la PwC România, într-un comunicat de presă remis recent redacției noastre.
„Aplicarea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri de 1% va afecta îndeosebi companiile cu profitabilitate scăzută sau care înregistrează pierderi. Practic, companiile care au o rată de profit mai mică de 6,25% raportată la cifra de afaceri vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare decât în prezent. Și să nu uităm că în această categorie de companii cu cifra de afaceri de sub un milion de euro intră aproximativ 80% din companiile înregistrate în România”, a declarat Mihaela Mitroi de la PwC România.
Pentru a putea calcula impactul pe care această măsură l-ar avea asupra impozitelor datorate de microîntreprinderi, poți descărca o aplicație care estimează diferența de impozit datorat statului.
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial.