Având în vedere, totuși, că anumite categorii de persoane sunt scutite complet de impozitul pe venituri, schimbările fiscale amintite vor provoca costuri totale cu forța de muncă mai mari în cazul angajatorilor care au drept salariați persoane cu handicap, programatori sau, în anumite cazuri, angajați sezonieri.
Conform unui proiect recent de hotărâre de Guvern, salariul minim brut pe economie va crește, începând cu 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei. Totuși, măsura nu va aduce creșteri similare ale câștigurilor salariale nete, fiind necesară pentru a atenua efectele altei prevederi importante: transferul CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajatului (măsură deja inclusă în OUG nr. 79/2017).
În plus, s-a decis și reducerea impozitului pe veniturile salariale de la 16% la 10%, aceste măsuri urmărind, într-un final, doar garantarea aceluiași venit net pentru salariați, fără creșterea costurilor totale ale angajatorului.
Totuși, persoanele care benefiziază, în condițiile legii, de scutirea de la plata impozitului pe venit vor fi afectate de transferul contribuțiilor sociale în sarcina exclusivă a angajatului, programată pentru 1 ianuarie 2018, iar menținerea aceluiași câștig salarial net este posibilă doar prin creșterea costurilor salariale suportate de angajator.
Pentru exemplificare, vom analiza cazul unui programator care câștigă în prezent 6.000 de lei net. Pentru a-i putea oferi acest salariu, angajatorul are un cost total cu forța de muncă (incluzând contribuțiile sociale datorate de angajat și angajator) de 8.820 de lei.
Defalcat, costul total al angajatorului este format, în prezent, din:
Astfel, după cum se poate observa în tabelul de mai sus, pentru a-i putea plăti un salariu net de 6.000 de lei, angajatorul reține și plătește contribuții totale de 2.820 de lei (contribuțiile datorate în prezent atât de angajat, cât și de către angajator).
După intrarea în vitoare, în ianuarie 2018, a prevederii privind transferul CAS și CASS de la angajator în sarcina exclusivă a angajatului, costul total cu forța de muncă va crește la 3.438 de lei, pentru același salariu net de 6.000 de lei:
Prin urmare, transferul CAS și CASS la angajat va face ca o firmă care realizează programe software pentru clienții săi să aibă costuri totale mai mari cu 618 lei. Scăderea impozitului pe venituri de la 16% la 10% nu are efecte asupra persoanelor deja scutite de la plata acestui impozit, prin efectul legii.
Totuși, angajatorii vor avea la dispoziție alte două măsuri pe care le pot implementa:
1. Menținerea salariului brut existent în prezent
În cazul în care angajatorul nu este de acord cu această creștere a costurilor totale cu forța de muncă și se decide să păstreze același salariu brut existent în prezent, angajatul va înregistra o scădere a salariului net de la 6.000 de lei la doar 4.671 de lei:
2. Menținerea aceluiași cost salarial total
Cea de-a treia opțiune existentă se referă la păstrarea aceluiași cost salarial total, astfel încât angajatorul să nu înregistreze costuri suplimentare.
După cum se poate observa, în acest caz are loc un tranfer al costurilor suplimentare de la angajator la angajat, astfel că, în această ipoteză, salariatul va obține un câștig net de doar 5.607 lei, în scădere de la 6.000 de lei în prezent.
Scutirea de la plata impozitului pe venit se acordă anumitor categorii de salariați
Conform prevederilor Codului fiscal, scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate de următoarele categorii de persoane:
- persoanele cu handicap grav sau accentuat;
- persoanele încadrate în activitatea de creare de programe pentru calculator;
- persoanele angajate pe o perioadă mai mică de 12 luni în activități sezoniere din domenii de activitate precum: unități de cazare turistică, restaurante, catering, baruri.
Atenție! Proiectul de act normativ pentru creșterea salariului minim brut NU se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare. Ordonanța „revoluției fiscale”, ce prevede transferul CAS și CASS la angajați, deja a apărut vineri în Monitorul Oficial.