Înregistrarea unei SRL-D este reglementată prin intermediul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor, astfel că la finalul lunii septembrie 2017 existau peste 43.000 de astfel de societăți.
După înregistrarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), aceste SRL-D-uri sunt încurajate să creeze noi locuri de muncă, fiindu-le oferite o facilitate fiscală importantă, respectiv scutirea de la plata CAS datorată de angajator.
Scutirea se acordă pentru un număr maxim de patru salariați și pentru o perioadă de cel mult trei ani de zile de la înființare, până la limita salariului mediu brut pe economie din anul anterior.
Codul fiscal va fi modificat, la 1 ianuarie 2018, de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017, transferându-se CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajatului, astfel că firmei îi va mai rămâne o singură contribuție, respectiv contribuția asiguratorie pentru muncă. Astfel, facilitatea fiscală oferită prin intermediul OUG nr. 6/2011 dispare începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar costurile totale cu forța de muncă vor crește la nivelul celor plătite de celelalte societăți comerciale.
Spre exemplu, un SRL-D care are în prezent un număr de doi angajați pe care îi plătește cu 1.450 de lei brut, realizează o economie de 229 de lei/lună/persoană, respectiv de 458 de lei/lună/doi salariați. Astfel, pe durata unui an, societatea economisește 5.496 pentru ambii salariați, iar pentru întreaga perioadă în care facilitatea fiscală este oferită, respectiv trei ani, economia realizată este de 16.488 de lei.
Începând de la 1 ianuarie 2018, facilitatea fiscală oferită este anulată, din moment ce baza de aplicare (CAS-ul datorat de angajator) dispare, astfel că societățile debutante vor înregistra costuri suplimentare cu forța de muncă.
Din moment ce principala facilitate fiscală oferită SRL-D-urilor dispare, este de așteptat ca mai puțini antreprenori să mai opteze pentru această formă de înregistrare juridică a activității economice, întrucât ea impune mai multe limitări:
- o societate debutantă nu poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţională în vigoare (CAEN);
- societatea astfel înființată nu poate avea activitate economică în toate domeniile de activitate, fiind exceptate, printre altele, și următoarele sectoare: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de tutun sau alcool;
- un SRL-D trebuie să notifice în scris cu privire la înfiinţare Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (O.T.I.M.M.C.);
- să reinvestească anual cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent;
- să depună la sediul Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (AIPPIMM) situaţiile financiare semestriale şi anuale, cu dovada înregistrării acestora la autorităţile competente, precum şi un raport semestrial de progres.
În plus, calitatea de SRL debutantă este acordată pentru o perioadă de trei ani de zile de la înființare, astfel că antreprenorul trebuie să facă demersurile necesare la ONRC pentru preschimbarea Certificatului de înmatriculare și transformarea societății într-o SRL, acest lucru presupunând costuri și birocrație suplimentare.
Comentarii articol (1)