Cum vor fi afectați toți românii de cea mai mare depreciere din istorie a leului față de euro
Leul a avut luni cea mai nefastă zi din istorie, în comparaţie cu moneda europeană. Banca Centrală a anunţat un curs de aproape 4,65 de lei pentru un euro, iar specialiştii spun că deprecierea nu se va opri aici. Nu e exclus să ajungem să plătim şi peste 4,70 de lei pentru un euro. Efectele devalorizării se simt deja.
Cotaţia istorică negativă a monedei naţionale se traduce în muncă mai multă pentru aceiaşi bani.
„Vom folosi această bancnotă de 10 euro pentru a explica cât de mult ne afectează deprecierea monedei naţionale în viaţa de zi cu zi. Spre exemplu, la începutul anului, atunci când plăteam 4,5 lei pentru un euro, un angajat care primeşte salariul minim pe economie muncea pentru această bancnotă 7 ore şi 13 minute. În acest moment, după deprecierea leului, pentru aceeaşi bancnotă, acelaşi angajat munceşte 7 ore şi 38 de minute. Adică, cu 25 de minute mai mult”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.
Vânzările de maşini noi vor scădea, spun dealerii. Diferenţa de curs îi poate face pe clienţi să amâne achiziţia până la semne mai bune din economie. Specialiştii spun că evoluţia cursului şi deprecierea indicatorilor macroeconomici precum deficitul şi inflaţia sunt într-un cerc vicios. De aceea, deprecierea nu se va opri prea curând.
Românul care schimbă definiția muncii la patron
Mare parte din potenţialul României, din capacitatea de dezvoltare rapidă se pierde ca urmare a migraţiei creierelor. Tinerii talentaţi aleg să-şi caute un viitor mai bun peste graniţă şi să părăsească ţara din cauza incertitudinilor, a corupţiei şi a lipsei de perspectivă. Unii însă aleg să se întoarcă şi să pună în practică aici ce au învăţat în străinătate si astfel să schimbe societatea.
Mentalitate de Silicon Valley implantată în inima Transilvaniei. A fost ambiţia şi acum reuşita unui tânăr care a lucrat pentru giganţi din IT, dar care a decis să revină în România şi să dezvolte start up-ul „Lateral”. Este proiectul antreprenorului Ciprian Morar, care nu şi-a propus să schimbe lumea, dar vrea, totuşi, să modifice mentalitatea din România.
Ministrul Comunicaţiilor: Salariile din IT scad cu 4%
Salariile angajaţilor din sectorul IT vor scădea cu 4% de anul viitor, după mutarea contribuţiilor sociale de la angajatori la angajaţi, arată calculele făcute de ministrul Comunicaţiilor. O diminuare posibilă în condiţiile în care, în prezent, IT-iştii sunt scutiţi de impozitul pe venit. Practic, păstrarea aceluiași venit salarial net îi va obliga pe angajatori să majoreze costul total cu forța de muncă.
„Modificarea Codului Fiscal pentru mediul IT scutit de impozit ar genera o pierdere de 4%. Cred că din perspectiva ministrului Comunicațiilor este un subiect asupra căruia trebuie să privesc, dar este o chestiune de fiscalitate. Sectorul IT&C trebuie să aibă o participare, o contribuție de 10% în PIB, și trebuie încurajat nu numai prin scutiri fiscale, ci prin reglementări mai încurajatoare care ar fi mai mult importante decât cele patru procente pe care probabil le pierd cei care lucrează în domeniu și beneficiază de scutiri fiscale”, a adăugat ministrul.
Comentarii articol (0)