Și cei care au obținut hotărâri judecătorești definitive cu privire la recuperarea fostelor taxe auto pot să ceară acum restituirea lor, în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017.
Este vorba despre sumele de restituit reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. În plus, e vorba și de eventualele dobânzi la aceste sume (stabilite de instanță) și de alte cheltuieli făcute cu ocazia executării silite, pentru care la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă (7 august 2017) nu au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire, precum şi cele care devin executorii după data de 31 august 2018.
Procedura pentru restituirea acestor sume de la stat e prevăzută în normele metodologice ale OUG nr. 52/2017, în vigoare de pe 29 decembrie 2017. Potrivit normelor, cei aflați în aceste situații trebuie să depună la organul competent cererea de restituire însoțită de copia hotărârii judecătorești definitive.
"Pentru sumele de restituit stabilite de către instanţa judecătorească, organul competent este organul fiscal central competent sau Administraţia Fondului pentru Mediu, după caz, astfel cum este stabilit prin hotărârea judecătorească definitivă", scrie în norme cu privire la cine este organul unde se depun cererile.
Spre deosebire de ceilalți solicitanți, cei care au deja decizii definitive de la instanțe vor primi banii în alte perioade, după cum urmează:
- taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;
- timbrul de mediu pentru autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.
De la regulile generale privind acordarea dobânzilor pentru fostele taxe auto ce se vor restitui, normele în dezbatere prevăd pentru acești solicitanți alte reguli pentru stabilirea dobânzilor:
- în cazul în care s-a stabilit acordarea dobânzii prevăzute de Codul de procedură fiscală, dobânda se calculează conform Codului sau de la data stabilită de instanţe, după caz;
- dacă s-a stabilit acordarea dobânzii legale, dobânda se calculează de la data la care solicitantul a plătit sau data stabilită de judecători în hotărâri, după caz.
"Restituirea sumelor cuvenite contribuabililor se efectuează prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire", scrie în norme. Dacă se indică un cont bancar greșit, solicitantul va fi informat de către organul unde a depus cererea despre acest lucru.
În fine, reamintim cu această ocazie că și românii care și-au vândut mașina între timp pot cere taxele auto înapoi de la stat. Regulile de restituire a banilor pentru cei care nu au hotărâri judecătorești definitive la acest moment se regăsesc aici.
Comentarii articol (75)