În contextul dublării plafonului de încadrare la impozitul pe veniturile microîntreprinderii (de la 500.000 la un milion de euro), schimbare produsă în ianuarie 2018, dar și în contextul discuțiilor despre reintroducerea opțiunii de trecere la impozit pe profit în baza capitalului social, am identificat, cu ajutorul unei specialiste, principalele avantaje ale regimului micro.
Astfel, înainte de toate, impozitarea micro aduce o simplificare majoră atunci când vine vorba de calcularea sumei datorate la stat. Asta din moment ce nu mai trebuie identificate cheltuielile deductibile, așa cum se întâmplă în cazul impozitului pe profit. Cu alte cuvinte, vorbim de un volum de muncă mult mai redus.
„Principalul avantaj al regimului de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor este acela că simplifică modalitatea de calcul a impozitului datorat. Astfel, pentru determinarea rezultatului fiscal nu mai trebuie evaluat caracterul deductibil al cheltuielilor efectuate de microîntreprindere, ci trebuie doar urmărite veniturile care constituie baza impozabilă”, a precizat, la solicitarea avocatnet.ro, Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax Bucharest.
Un al doilea avantaj, care însă nu este general-valabil, este posibilitatea de a achita la stat un impozit mai mic. Concret, anumite firme au șanse mari să se găsească în situația de a datora un impozit pe veniturile micro mai mic decât impozitul pe profit pe care-l achitau de obicei. Un exemplu relevant în acest sens sunt companiile care obțin un profit mare.
„Din punct de vedere al obligațiilor fiscale datorate, societățile cu venituri între 500.001 și 1.000.000 de euro care devin, începând cu 1 ianuarie 2018, microîntreprinderi vor plăti un impozit mai mic sau mai mare față de impozitul datorat în lipsa modificărilor, în funcție de cota efectivă de impozit pe profit care ar fi fost datorată în situația în care nu ar fi fost obligate să schimbe regimul fiscal aplicat. Altfel spus, pentru unii contribuabili, trecerea la regimul de microîntreprindere poate fi avantajoasă din punct de vedere al impozitului datorat, în timp ce pentru altele poate implica obligații de plată mai mari”, a explicat specialista în taxe și impozite.
În fine, un al treilea avantaj identificat de Anamaria Tocaci pentru regimul de impozitare micro implică prețurile de transfer: „Un alt avantaj este faptul că o microîntreprindere care angajează cheltuieli de la părți afiliate va fi mult mai puțin expusă riscului de ajustări privind prețurile de transfer”.
Referitor la dezavantajele impozitării micro, acestea sunt mai numeroase decât avantajele. Printre altele, avem posibilitatea de a plăti un impozit mult mai mare la stat, imposibilitatea de a deduce anumite cheltuieli sau de a recupera unele pierderi fiscale, precum și lărgirea sferei de venituri impozitate. Principalele dezavantaje ale impozitării micro fac subiectul unui articol separat.
La 1 ianuarie 2018, plafonul de încadrare la regimul de impozitare micro a suferit, practic, a doua majorare în mai puțin de un an. În februarie 2017, plafonul a crescut de la 100.000 la 500.000 de euro, iar în prima zi a anului curent a ajuns la un milion de euro.
Comentarii articol (3)