Profitul net al băncilor ar putea depăşi un miliard de euro
Sunt şanse foarte mari ca profitul net al sistemul bancar românesc să depăşească miliardul de euro. E profit impozitat şi ar fi un record absolut în lei chiar în anul în care guvernul strigă din toţi rărunchii că băncile şi multinaţionalele fug cu banii de fisc. Deocamdată, avem rezultatele la nouă luni, aproape 900 de milioane de euro, undeva peste 4 miliarde de lei şi el ne îndreaptă pe concluzia că va fi anul cu cel mai mare profit.
Profitul de peste 4 miliarde al sistemului bancar, estimat pe baza datelor publicate de BNR, a fost în creştere cu 10,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul la nouă luni este apropiat de câştigul înregistrat pe tot parcursul lui 2016, de 4,1 miliarde de lei.
Numai în trimestrul trei, între iulie şi septembrie, profitul a fost de 1,4 miliarde de lei.
Pentru a ajunge la rezultatul net de peste 4 miliarde de lei, băncile au plătit impozit aplicat câştigului brut, iar suma intrată la buget se apropie de 800 de milioane de lei.
Managerii se așteaptă la creşteri de costuri. Industria, oprită din creștere
În luna octombrie industria s-a oprit din creştere, după trei luni de avans succesiv.
Indicatorul costurilor de producţie actuale şi viitoare a continuat să urce puternic, iar aşteptările privind creşterea costurilor s-au amplificat la un nivel fără precedent în ultimii trei ani, potrivit uștimului Barometru industrial realizat de IRSOP în colaborare cu SNSPA.
Instituțiile întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor, producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.
PRODUCŢIA
- Volumul producţiei a coborât la 61 de puncte în octombrie, după ce urcase timp de trei luni de la 53 în iulie la 64 în septembrie.
- Stocurile s-au micşorat şi ele de la 43 în septembrie la 41 în octombrie. De fapt, în 2017, indicatorul pentru stocuri nu a ieşit niciodată din zona de contracţie (sub 50 de puncte). Toate stocurile costă bani. Dar persistenţa stocurilor mici înseamnă două lucruri: preocuparea managerilor de a avea cât mai puţine stocuri pentru a proteja lichidităţile companiei, şi o cerere slabă care nu necesită stocuri mari pentru materiale sau pentru produse gata de livrare.
(...)
Comisia Europeană avertizează Guvernul: Reduceți cheltuielile!
Comisia Europeană avertizează România asupra modului în care Guvernul cheltuieşte banii publici. Mai precis, oficialii europeni atrag atenţia că Executivul nu a luat măsuri suficiente pentru a echilibra balanţa venituri-cheltuieli, aşa cum Bruxelles-ul ceruse în iunie, anul acesta. Comisia Europeană cere României să facă o corecţie de cel puţin 0,8 la sută din PIB, adică să reducă masiv cheltuielile.
În data de 16 iunie 2017, Consiliul a adresat României o recomandare potrivit căreia ritmul nominal de creștere a cheltuielilor guvernamentale primare să nu depășească 3,3% în 2017, corespunzător unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB, în cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative (SDP — Significant Deviation Procedure), potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.
Ajustarea structurală sau deficitul structural privesc evoluții persistente, constante, de structură, respectiv acele evoluții ale unui indicator fiscal care exclud cauze punctuale (gen cheltuieli bugetare mai mari într-un anumit an din cauza adoptării unei legi ce îți produce efectele doar în anul respectiv).
În data de 13 octombrie 2017, autoritățile române au trimis un raport cuprinzând acțiunile luate ca răspuns la recomandarea Consiliului din 16 iunie. "Având în vedere informațiile furnizate de autoritățile române în raportul lor precum și prognozele de toamnă, Consiliul a ajuns la concluzia că România nu a luat măsuri eficiente pentru răspunde la recomandarea Consiliului din 16 iunie 2017", se arată în recomandările Comisiei Europene.
Comentarii articol (0)