Banca Mondială, pesimism în creștere față de economia României
Economia României va înregistra un avans de 3,5% în 2019 şi de 3,1% în 2020, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie 2018, consideră Banca Mondială. Prognoza este oricum peste cea a Comisia Naționale de Prognoză care, la finele anului trecut, a prevăzut o creștere reală a PIB pe acest an de nu mai puțin de 5,5%.
De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2018 o creştere a Produsului Intern Brut de 4,1%, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie, se arată în raportul semianual "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondială (BM).
Datoria administraţiei publice a scăzut uşor în primele nouă luni ale anului trecut, ajungând la 35% din PIB, în septembrie 2018, faţă de 35,1% din PIB în decembrie 2017, însă, în termeni de valoare, datoria guvernamentală a crescut la 313,42 miliarde de lei, la finalul lunii septembrie, de la 301,158 miliarde de lei la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.
O mare parte din datorie, respectiv peste 304,37 miliarde de lei, este pe termen mediu şi lung. Titlurile de stat reprezintă circa 255,52 miliarde de lei.
Autonomia energetică, un mit. Importăm energie peste producția de la Cernavodă
Preţurile la energia electrică de pe piaţa spot (piaţa pentru ziua următoare) cresc din nou până la niveluri record al ultimilor doi ani, pe fondul deficitului de producţie dar şi al pieţei în creştere din Ungaria, cu care piaţa de la noi este cuplată.
Preţul mediu al energiei electrice de pe piaţa spot, cu livrare în data de 10 ianuarie, a crescut cu 14% faţă de cel din intervalul anterior, ajungând la 411 lei/MWh, potrivit datelor Operatorului pieţei, OPCOM.
Comentarii articol (0)